ŽRK Osijek među kandidatima za Vrtka

Ženski rukometni klub Osijek prijavio se pri Hrvatskom rukometnom savezu za Master plan Rukomet u vrtićima – Vrtko. Radi se o projektu u suradnji s Europskim rukometnim savezom (EHF), koji ga i financira, a čiji je cilj zainteresirati djecu vrtićke dobi općenito za sport.

Prijave je poslalo devet klubova, od slavonskih se u projekt žele uključiti i RK Županja te RK Valpovka, a nakon druge faze, koja obuhvaća inspekciju vrtića te sastanke s čelnim ljudima gradova i klubova, odabrat će se šest gradova. U ime EHF-a te HRS-a inspekciju će provesti voditeljica projekta Lidija Bojić – Ćaćić, a izabrani klubovi i gradovi s tim bi projektom krenuli od 1. siječnja 2024. godine te bi sve trajalo do kraja 2025.

“U startu se radi o jednom vrtiću, a sve kasnije je stvar dogovora. Mi smo bili u razgovoru s ravnateljstvom vrtića grada Osijeka i oni su predložili vrtić Latica, za kojeg smatraju da u ovom trenutku može zadovoljiti uvjete. Stvar je i adekvatne dvorane, ali i broja djece. Bit će uključene dvije odgajateljice, a s naše strane dvije trenerice i svi će imati polaganje za B licencu, onu najosnovniju, koju je HRS uveo upravo za rad s djecom predškolske dobi”, pojašnjavao je detalje ovog projekta sportski direktor ŽRK Osijek Zdenko Kordi.

Neće se raditi sa svom djecom, nego onom iz starije vrtićke grupe, od pet, šest godina, a to nije klasično igranje rukometa nego više rukometna igraonica.

“To je program osmišljen od tima stručnjaka pri EHF-u, doktora sporta i pedagogije, uz prisustvo jednog od najvećih stručnjaka za razvoj djece predškolske i školske dobi dr. Ranka Rajovića. Poanta je da se pokrene rad s djecom. To i nije klasičan rukomet, nego sportska igraonica. Ima elemente rukometa, ali i ostalih sportova i cilj je zainteresirati djecu za rukomet, ali i sport općenito. Izvanredna je stvar, pogotovo u današnje vrijeme neaktivnosti djece koja su većinom za mobitelima, laptopima i uz tv. Ovim će djeca dobiti dodatne informacije za bavljenje sportom.”

Nakon sagledanih kompletnih uvjeta u vrtićima te razgovora s najodgovornijim ljudima gradova, za one koji budu izabrani uslijedit će potpisivanje ugovora na kojem će biti i dužnosnici EHF-a te predsjednik HRS-a. Cijeli projekt financiran od EHF-a traje tri godine, prošle je godine također izabrano šest gradova, a u ŽRK Osijek vjeruju kako imaju sve potrebne uvjete da i oni budu uključeni u ovaj vrijedni projekt u koji će biti uključene i djevojčice i dječaci.

“Ovime će se inicijalno od strane EHF-a dobiti oprema, rekviziti i ostalo za jedan vrtić, a kasnije je stvar dogovora na nivou grada. Ukoliko bude postojao interes moguće je da se proširi i na veći broj vrtića”, objasnio je Kordi.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Još se čeka na pobjedu u MEVZA-i

Odbojkaši Murse Osijek nisu uspjeli izboriti pobjedu na drugom turniru međunarodne MEVZA lige kojoj su ovoga tjedna bili domaćini u maloj dvorani Gradski vrt. Odigrali

Rukometaši dočekuju Sesvećane

Pred rukometašima Osijeka još su dva nastupa u Paket24 Premijer ligi do kraja prvog dijela natjecanja. Osječani u Ligi A u nedjelju (17 sati) u