ŽRK Osijek i Grad Osijek kreću s „Vrtkom“

Potpisivanjem ugovora s gradovima i rukometnim klubovima koji će biti nositelji projekta započela je druga godina Masterplan projekta EHF-a i HRS-a Rukomet u vrtićima – „Vrtko“. Među novih devet klubova je ŽRK Osijek koji se s Gradom Osijekom prihvatio hvalevrijednog projekta kojem je cilj zainteresirati djecu vrtićke dobi ne samo za rukomet, nego za sport uopće.

Od slavonskih klubova u projekt su se sa svojim gradovima uključili i RK Valpovka te RK Županja, a preostali klubovi su RK Gospić, RK Rudar Adria Oil (Labin), RK Dubovac-Gaza (Karlovac), RK Moslavina (Kutina), ŽRK Arena (Pula) i ŽRK Rovinj. Svi oni uspješno su prošli inspekciju koju je provela voditeljica projekta dr.sc. Lidija Bojić – Ćaćić, tijekom koje su sagledani kompletni uvjeti u vrtićima te obavljeni razgovori s najodgovornijim dužnosnicima gradova. U ime HRS-a ugovore je potpisao predsjednik Tomislav Grahovac, u ime Grada Osijeka pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Alerić, dok je ŽRK Osijek predstavljao sportski direktor Zdenko Kordi.

On je pojasnio i kako je osječki dio projekta značajno unaprijeđen jer će umjesto prvobitno planiranog jednog vrtića, u njemu sudjelovati čak osam, i za sve su osigurana sredstva.

„Nakon što smo se odlučili kandidirati trebalo je odraditi dosta predradnji kako bismo ispunili sve uvjete. Kada smo to ostvarili, počeli smo i razgovore o proširenju, što je na zadovoljstvo svih nas i potpisano. Već je stigla oprema za jedan vrtić koju ćemo uskoro preuzeti te ćemo od 2. siječnja početi s montiranjem u vrtiću Latica, na Vijencu Augusta Cesarca, a kroz nekoliko dana očekujemo da ćemo dobiti i ostatak. Uspjeli smo proširiti cijelu priču na jako impozantnu brojku – osam vrtića, ali nećemo odmah krenuti u svima. Na nekima se obavlja renoviranje tako da ćemo na proljeće početi sa četiri, a čim se stvore uvjeti, što bi trebalo biti 1. rujna, uključit će se i preostala četiri vrtića.“

U međuvremenu je obavljen i dio školovanja, odnosno edukacije odgajateljica iz vrtića, koje su bile zainteresirane za taj rad, kao i dijela igračica ŽRK Osijek koje su također pokazale volju za uključivanjem u ovaj projekt. Sve one dobile su i potrebnu licencu kako mogu raditi s djecom tog uzrasta, a već su im dostupni i primjeri treninga koji su odrađeni sa stručnjacima koji su radili na tome. Osječki će dio projekta trajati pune dvije godine, do završetka 2025., a nije isključeno da se u međuvremenu i dodatno proširi.

„U ovom su proširenju osim EHF-a i HRS-a uključio i HOO s opremom tako da smo uspjeli za svaki od osam vrtića dobiti kompletnu opremu za rad. Mislim da je ovo do sada rekordno, da nigdje do sada nije bilo ovako veliko zanimanje za ovaj projekt“, otkrio je Kordi pojasnivši i kako je velika prednost „Vrtka“ što će se sve aktivnosti odvijati u vrtićima tijekom uobičajenog boravka djece u njima, a to znači bez dodatnih troškova ili utrošenog vremena za roditelje.

„Sva zainteresirana djeca besplatno će sudjelovati u tom programu, a velika prednost je i što će se treninzi odvijati u vrtićima za vrijeme boravka djece u njima pa se roditelji ne moraju posebno oko toga angažirati. Čim dobijemo sve potrebno krećemo s pozivom i animacijom djece te formiranje grupa.“

Iako je u projekt izravno uključen ŽRK Osijek, to ne znači kako je on namijenjen samo djevojčicama. Naprotiv, želja je u aktivnosti uključiti svu djecu, a neće se raditi samo na rukometnim elementima.

„Mi smo bili inicijatori, ali u projektu će sudjelovati i djevojčice i dječaci. Želim naglasiti da nije samo rukomet u „centru zbivanja“, nego motorika. Lopta i gol su prisutni, ali naglasak je na kompletnoj motorici koja je potrebna u tom uzrastu. Prošle je godine projekt krenuo sa šest gradova i po jednim vrtićem, a i tamo je već porastao interes pa su se također proširili, uz sudjelovanje gradova i lokalne zajednice. I to je potvrda da je „Vrtko“ dobar za taj uzrast. Mi ga želimo i dodatno nadograditi, imamo i ideju za to, ali o tom ćemo kasnije.“

Projekt će biti zaštićen kao proizvod EHF-a i HRS-a, a velika je stvar da je ušao i u program olimpijade dječjih vrtića koji se održava svake godine.

„Cilj nam je prije svega da djeca budu aktivna, da se bave sportom. I ovo je jedan vid borbe protiv pretilosti, poticaj djeci da se kreću, da razvijaju motoriku. Pogotovo je to važno u današnje vrijeme kada su često više zaokupljena elektroničkim uređajima“, poručio je Kordi.

Prvi bi treninzi trebali krenuti vrlo skoro. Odmah iza 2. siječnja krenut će se s plakatima i pozivima djeci za učlanjivanje te će se nedugo potom početi raditi s njima u grupama.

Foto: Ženski rukometni klub Osijek

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

U subotu 21. Memorijal „Marko Svrtan“

I ove godine, 21. prvi puta u kontinuitetu, Nogometni klub Olimpija organizira Memorijalni turnir „Marko Svrtan“ u spomen na tragično stradalog dječaka iz Škole nogometa Ljubičastih. Sudjelovat