Znanstvena potpora sportu i sportašima

Kineziološki fakultet u Osijek, Zajednica osječkog sporta i Športska zajednica Osječko-baranjske županije potpisali su u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Sporazum o međusobnoj suradnji. Potpisali su ga dekanica Vesnica Mlinarević, predsjednik Zajednice osječkog sporta Ivan Kos i tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković. Svi su pritom istaknuli važnost suradnje koju su još ranije započeli, a sada i formalno imaju temelj za još širu i konkretniju institucionalnu povezanost, dakako na dobrobit sporta i sportaša s ovoga područja. 

Kako je istaknula dekanica Mlinarević, ovim Sporazumom se utvrđuju aktivnosti na promicanju stručnog i znanstvenog rada, organiziranju isto takvih aktivnosti s ciljem apliciranja stručnih i znanstvenih projekata na domaćim i međunarodnim natječajima. Također, zajednički će se raditi na razvoju i primjeni sportske dijagnostike, osmišljavanju, organiziranju i provedbi projekata i programa usmjerenih na uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u sportske i rekreacijske aktivnosti. U planu je i pokretanje razvojnih procesa planiranja, izgradnje i korištenja sportske infrastrukture na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Sporazum obuhvaća i širenje programa obrazovanja na svim razinama koje će izvoditi Kineziološki fakultet, sukladno potrebama sportske zajednice s ciljem poboljšanja kompetencija sportaša i svih sportskih djelatnika. To uključuje i razvijanje specifičnih programa cjeloživotnog učenja i programa obrazovanja odraslih, kao i unapređivanje sustava financijskih potpora za sudjelovanje u obrazovnim programima za polaznike iz redova sportskih zajednica. Predviđena je i suradnja na planu izdavačke djelatnosti i drugim oblicima aktivnosti koji su od zajedničkog interesa.„Nastavak je ovo dobre suradnje u posljednjih godinu dana, a sada je to i formalno potvrđeno. Intencija je da se struka još više uključi u rad, da se kvaliteta i dubina samoga znanja, rekao bih u današnje vrijeme i same znanosti, u sportu dodatno proširi i produbi. To su trendovi koji su već prisutni ne samo na svjetskim tržištima, nego i kod nas. Ovim Sporazumom upravo želimo dati na značaju tom znanstvenom dijelu edukacije i razvoju naših studenata, budućih trenera koji će su uključiti u rad i s mladima, ali i profesionalnim sportašima. Nadamo se da će se sve skupa u bliskoj budućnosti odraziti i na boljim rezultatima naših sportaša“, istaknuo je Ivan Kos, predsjednik Zajednice osječkog sporta.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Rođendanski derbi na Opus Areni

Ove subote, na Dan grada Osijeka, na Opus Areni bit će odigran još jedan nogometni derbi. Osijek je domaćin Rijeci u 17. kolu SuperSport Hrvatske