Započinje EPSO 2021.

Danas službeno započinje Europsko prvenstvo u streljaštvu (MK/VK oružje – 25/50/300m, zračno oružje 10m i leteće mete) za seniore/ke i juniore/ke „EPSO 2021.“(20.5. – 6.6.2021.). Ovo je peti EP koji će se držati u Osijeku, a organizator natjecanja (uz Hrvatski streljački savez) Građansko streljačko društvo „Osijek 1784“ bio je dijelom organizacije EPSO-a 1985. i 2009., te nositelj organizacije 2013. i 2019. Kao i prethodne velike europske i svjetske priredbe održane tijekom proteklog desetljeća u gradu na Dravi, i ovaj EP dio je dugoročnog plana trajnog pozicioniranja Osijeka u kalendarima Europske i Svjetske streljačke federacije kada su u pitanju organizacije najvećih streljačkih manifestacija, a s obzirom na Streljanu Pampas koja je i predviđena za takve priredbe kao najveća civilna streljana u krugu od 1.000 km, odnosno jedna od pet takvih u Europi.

Iako je isprva bilo planirano održavanje Europskog prvenstva u MK/VK oružju i letećim metama, s obzirom na odustanak Finske od organizacije Europskog prvenstva u zračnom oružju početkom godine, Osijek je preuzeo domaćinstvo i tog natjecanja, pa će se prvi puta u povijesti streljaštva na razini EP-a održati istovremena natjecanja u svih 15 olimpijskih disciplina i podijeliti ukupno 16 kvota za Olimpijske igre u Tokiju ovog ljeta.

U seniorskoj konkurenciji će se ukupno održati po 15 natjecanja za muškarce i žene te 13 mješovitih natjecanja po disciplinama, dok je u juniorskoj konkurenciji planirano 25 zasebnih natjecanja te 10 mješovitih. Prva natjecanja na rasporedu su 22. svibnja, a posljednja 5. lipnja. Očekuje se dolazak oko 1.200 sportaša uz 500-tinjak pratećeg osoblja iz 56 zemalja, među kojima su i neeuropske poput Kine, Japana, Katara, Irana, Egipta, Nigerije i Kuvajta, koje će u Osijeku tražiti kvalifikacije za put na OI.

Natjecanja će se svakodnevno održavati na Streljani Pampas i NSD-u Gradski vrt (samo kvalifikacije u zračnom oružju). Tijekom 60 finalnih gađanja očekuje se 77 sati TV prijenosa, od čega će Eurosport u izravnom prijenosu emitirati četiri finalna natjecanja. Signal će preuzeti i HRT i SPTV, dok se putem Eurovision sustava očekuju izravni prijenosi u 30-ak europskih zemalja. Također, sva finalna gađanja prenosit će se izravno na olimpijskom kanalu Međunarodnog olimpijskog odbora.

Velik obol u logističkom dijelu dala je Hrvatska vojska, te Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a natjecanje će se odvijati u skladu sa strogim epidemiološkim mjerama te će se provoditi testiranja za sudionike EPSO-a svakih 48 sati, u čemu će značajnu kadrovsku pomoć pružiti i Zajednica športskih udruga grada Osijeka.

Raspored natjecanja, kao i ostale detaljne informacije o događaju, nalaze se na stranicama Europske streljačke federacije.

Streljana Pampas (Foto: facebook GSD Osijek 1784)

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Vodič (13.4.)

Ovoga vikenda imamo dvostruki rukometni program u dvorani Zrinjevac. Rukometaši nastavljaju natjecanje u Ligi za ostanak dok će djevojke odigrati važnu domaću utakmicu u državnom