Započeo 8. Žito Challenge Cup

Osijek je postao nezaobilazna i sve poznatija postaja Svjetskog kupa u gimnastici

       Tradicionalni, osmi po redu, “Grand Prix Osijek 2016 – Žito Challenge Cup” privukao je 109 vježbača i vježbačica iz 27 zemalja, a među njima se nalazi i desetero hrvatskih predstavnika. Četverodnevni program, koji uz vrhunsku giumnasiku nudi i pregršt popratnih sadržaja namijenjenih svim uzrastima i afinitetima, započeo je jučerašnjim kvalifikacijama na kojima je nastupilo i petero domaćih uzdanica. Među njima se našlo i troje Osječana, od kojih dvojica na parteru (Tomislav Marković i Andrej Korosteljev) i jedan na konju s hvataljkama (Robert Seligman). Najbolji od njih bio je ovaj potonji koji je unatoč ozljedi šake koju osjeća još od prethodnog nastupa u Ljubljani zabilježio drugu najvišu ocjenu (14.950), iza Slovenca Saše Bertoncelja (15.000), a ispred našeg trostrukog olimpijca Filipa Udea (14.900), koji je unatoč iscrpljenosti nakon nedavnih uspješnih višebojskih kvalifikacija za nastup u Riju, smogao snage za željeni izlazak pred osječku publiku.

Iako je postojala opravdana skepsa oko mogućnosti trostrukog osvajača Žito Challenge Cupa Tomislava Markovića zbog neugodne ozljede tetive koja ga je odvojila od prva četiri (od deset) natjecanja Svjetskog kupa u 2016., uvijek iznimno motiviran pred domaćim navijačima, “Tomi” je stisnuo zube i kvalitetno odradio vježbu za dostatan plasman u subotnje finale. Njegovih 14.750 bila je 5. ocjena kvalifikacija, a u nikad jačoj konkurenciji na osječkom parteru prednjačili su Amerikanci Legendre (15.200) i Ruggeri (15.150) te Nijemac Fahrig (15.000).

Treći i uvjerljivo najmlađi Osječanin Andrej Korosteljev (20) nije uspio dohvatiti finale i time pokušati reprizirati svoju broncu iz 2013., budući da je ostvario 10. ocjenu kvalifikacija (14.600), što u jakoj konkurenciji ne predstavlja podbačaj posebice i zbog činjenice da je sudački kriterij ovaj put bio naklonjen brojnim favoriziranim imenima. Jedina hrvatska gimnastičarka prvog dana četverodnevnog hepeninga u (i oko) Gradskom vrtu bila je Ema Kajić koja je također, poput Andreja, za malo ostala pred vratima finala 9. mjestom u preskoku.

Danas, drugog dana Grand Prixa, s početkom u 15 sati, nastupa još petero hrvatskih predstavnika: Marijo Možnik i Tin Srbić na preči te Dora Kranželić (greda, tlo), Karmen Koljanin (greda) i Ana Poščić (tlo). A vrhunac priredbe tijekom prazničnog vikenda, organizatori će najaviti večerašnjim zabavnim programom u kojem će svi posjetitelji najprije od 18 sati moći promatrati proslavu Dana plesa, potom pratiti, za gimnastiku premijerno, izvlačenje startnih brojeva pred finalna nadmetanja po spravama, dok istinski party započinje oko 20 sati koncertom popularne rock skupine Vatra. Kompletan navedeni sadržaj za sve je posjetitelje besplatan, dok će finala u subotu i nedjelju moći promatrati po jedinstvenoj cijeni od 30 kuna. Osim toga, na Praznik rada (1. svibnja) iz Osijek-Žita pozivaju ljubitelje gimnastike, ali i dobrog zalogaja i zabave na roštiljadu koja će započeti u podne, a nastavlja se obiteljskim igrama kao uvertira u završnicu 8. Žito Challenge Cupa i nedjeljnim finalima od 15 sati.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Još se čeka na pobjedu u MEVZA-i

Odbojkaši Murse Osijek nisu uspjeli izboriti pobjedu na drugom turniru međunarodne MEVZA lige kojoj su ovoga tjedna bili domaćini u maloj dvorani Gradski vrt. Odigrali

Rukometaši dočekuju Sesvećane

Pred rukometašima Osijeka još su dva nastupa u Paket24 Premijer ligi do kraja prvog dijela natjecanja. Osječani u Ligi A u nedjelju (17 sati) u