Edukacija za voditelje sportskih udruga

U današnje vrijeme sigurno nije lako voditi sportske udruge i na pravi način odgovoriti svim izazovima koji se pritom pojavljuju. Kako bi sve bilo jednostavnije i funkcionalnije, pobrinuli su se Zajednica osječkog sporta i Pučko otvoreno učilište Osijek, započevši projekt, odnosno jedinstvenu edukaciju pod nazivom Voditelj/ica poslovanja sportskih udruga. Mogu se prijaviti administrativni i operativni djelatnici udruga koje djeluju u sportu na području našeg grada. Sredstva za provođenje ove edukacije osigurao je Grad Osijek, a voditeljica predavanja je Ivana Maltašić s dugogodišnjim iskustvom u procesima vođenja u Gimnastičkom društvu Osijek-Žito.

Polaznici će nastojati usvojiti znanja kojima će povećati efikasnost i smanjiti troškove u svakodnevnom djelovanju. Također, bit će stručno usmjereni ka samostalnom uzimanju poticaja kroz projekte u svrhu stabilnog financiranja. Svi će proći kroz niz modula poput pravne regulative, organizacije i vođenja udruge, planiranja i upravljanja procesima uredskog poslovanja, odnosa s medijima i organizacije događaja te sportskog marketinga i pripadajućih natječaja. Predviđeno trajanje edukacije je 26 sati, a usvajanjem sadržaja polaznicima će biti olakšano ispunjavanje ciljeva te efikasnije, uspješnije i operativnije vođenje i koordiniranje radom svojih udruga.

Analizom postojećeg stanja te detektiranjem većine problema u radu udruga koje su članice Zajednice, zaključili smo da je nužno uložiti u edukaciju osoba koje su zadužene za vođenje ili upravljanje udrugama ili određenim procesima u udruzi. Cilj nam je uz pomoć i suradnju s Učilištem formirati kompleksan, ali efikasan edukativni program koji će biti polazišna točka za sve nužne promjene u radu naših članica, a koje će u konačnici pomoći istima da budu konkurentnije, operativnije te financijski stabilnije i samostalnije što donosi dobrobit svim dionicima uključenima u proces. „ – izjavio je Alen Nađsombat, predsjednik Zajednice osječkog sporta.

Drago mi je što Učilište kao ustanova kojoj je Grad Osijek osnivač ima priliku i podršku realizirati ovakvu edukaciju. Moram naglasiti da je pri prvom predstavljanju koncepta nadležnim osobama u Gradu ista odmah prepoznata kao potrebna i važna za povećanje efikasnosti rada cijelog sportskog sustava. Uz odličnu koordinaciju sa Zajednicom te uz savjetovanje i podršku Upravnog odjela za društvene djelatnosti, vrlo precizno i smisleno oblikovanje programa voditeljice Maltašić, ponosan sam što smo danas u školske klupe stavili prvu generaciju polaznika uz nadu da će im naučeno uvelike pomoći da njihove udruge poluče još bolje kako sportske, tako i upravljačke rezultate. Vjerujem da će njihov primjer i ulaganje u obrazovanje, implementaciju procesa cjeloživotnog učenja, slijediti mnogi.„ – zaključio je dr. sc. Marin Seleš, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Osijek.

Kroz ovu edukaciju i šest modula cilj nam je prenijeti znanja iz nekoliko sfera vođenja sportske udruge. Dotaknut ćemo se najvažnijih dijelova Zakona o sportu i Zakona o udrugama, ali i tema vezanih uz njihovo financiranje, upravljanje ljudskim potencijalima i promociju rada u javnosti. Na samome kraju detaljnije ćemo raditi na pripremi natječajne dokumentacije za javne pozive što će, vjerujem, olakšati razumijevanje temeljnih pojmova vezanih uz ovaj oblik financiranja rada sportskih udruga„ ,istaknula je voditeljica edukacije Ivana Maltašić.

Foto: Pučko otvoreno učilište Osijek

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti