U atletskom tunelu novi motkaški spektakl, 7. Memorijal Josip Gašparac

Atletski klub Slavonija-Žito sedmu je godinu uzastopno organizator jakog međunarodnog atletskog natjecanja u skoku s motkom, World Athletics Indoor Tour Bronze, pod nazivom „Memorijal Josip Gašparac“. Ovaj svjetski kup u skoku s motkom održava se u spomen na velikog trenera osječkog kluba zaslužnog za uzlet ove discipline ne samo u našem gradu, nego i u Hrvatskoj. O tome svjedoče i brojne medalje osječkih „motkaša“ na državnim natjecanjima, ali i uspjesi u inozemstvu, a predvodnik je bio hrvatski rekorder u ovoj disciplini Ivan Horvat.

Ovog će se utorka i srijede u atletskom tunelu dvorane Gradski vrt održati sedmo izdanje Memorijala, ponovno u obje konkurencije, a tijekom dva dana nastupit će 50-ak motkaš(ic)a iz 19 zemalja svijeta (SAD, Kina, Brazil, Meksiko, Filipini, Italija, Portugal, Španjolska, Danska, Turska, Mađarska, Grčka, Saudijska Arabija, Ukrajina, Češka, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Hrvatska). Glavni je događaj u utorak, kada će od 14.30 sati krenuti motkašice, dok će motkaši svoje visine početi svladavati od 18.30 sati.

Domaće će nade predvoditi hrvatski rekorder Ivan Horvat, dok se drugo jako osječko ime, Ivan Paravac, nije uspio oporaviti od ozljede. Po ostvarenim rezultatima najzvučnije ime je aktualni svjetski doprvak Filipinac Ernest John Obiena, koji je letio preko čarobne visine od šest metara. Čak osmorica motkaša do sada su u karijeri svladala barem 5,70, trojica su išla preko 5,80 pa nije nimalo nerealno da se i ove godine sruši rekord mitinga. Lani ga je postavio Grk Emmanouil Karalis (5,72), a istu je visinu tada svladao i Poljak Piotr Lisek. Obieni bi najveća konkurencija za pobjedu trebali biti Portugalac Pedro Buaro i Amerikanac Olen Tray Oates, obojica s osobnim rekordom od 5,82 m kojeg su postavili ove godine. Sudeći po tome, nije nimalo nerealno da ove godine svjedočimo novom rušenju rekorda mitinga.

U konkurenciji atletičarki naslov brani Dankinja Caroline Bonde Holm, koja je i rekorderka mitinga (4,44). Po dosadašnjim rezultatima, ali i ovosezonskim, glavne konkurentice trebale bi joj biti Grkinja Eleni-Klaoudia Polak koja je ove sezone već letjela preko 4,50, a rekord joj je 4,71, te Ukrajinka Jana Hladičuk (4,40 ove sezone, rekord 4,61). Nije, naravno, isključeno i da se netko drugi uključi u borbu za naslov pa i da ponovno svjedočimo novom rekordu mitinga.

Brojni aktualni prvaci svojih zemalja, osvajači medalja na europskim i svjetskim natjecanjima te sudionici Olimpijskih igara garancija su velikih motkaških uzbuđenja u atletskom tunelu dvorane Gradski vrt, koji će nesumnjivo ponovno biti ispunjen. Rezultati će se bodovati za ostvarivanje norme za odlazak na Olimpijske igre u Parizu, kao i za predstojeća svjetska i europska prvenstva pa ne treba sumnjati kako će svi sudionici nastojati pružiti svoj maksimum. Nije stoga nimalo nerealno očekivati i rušenje rekorda u obje konkurencije.

Drugog dana natjecanja, u srijedu, od 11 sati nadmetat će se motkaši(ce) u skupini C, u 15 krenut će motkašice u B skupini, a u 18.30 i motkaši u B skupini.

foto: AK Slavonija-Žito

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti