Švicarci najbolji među seniorima na osječkom EPSO-u

Završena su kompletna seniorska natjecanja na Europskom prvenstvu u streljaštvu kojemu je već desetak dana domaćin Osijek na streljani Pampas. Iza nas je puno odrađenih disciplina i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, uz brojna uzbuđenja na vatrenoj liniji. O tomu smo razgovarali s Nikolom Marićem, Beograđaninom koji je predsjednik žirija za klasifikaciju rezultata i već je jako dugo u ovome sportu.

Prvo bih zahvalio i čestitao organizatorima jer se sve odvija bez ikakvih problema, a to je uvijek tako kada svatko u operativnom timu ljudi zna svoj posao. Među seniorima su podijeljena 33 kompleta medalja u isto toliko disciplina, a pod posebnim su povećalom bile one olimpijske jer je ostvareno osam kvota za Olimpijadu u Parizu. To znači da su se okupili vrhunski strijelci iz brojnih europskih zemalja kako bi pokušali izboriti plasman na najveće sportsko natjecanje, rekao je Marić.

U tom kontekstu treba spomenuti i uspjeh hrvatskog reprezentativca Mirana Maričića na 50 metara – puška trostav koji je u vrlo jakoj konkurenciji pogodio 589 krugova i zauzeo 11. mjesto. Još je šest strijelaca imalo isti rezultat kao i naš olimpijac iz Tokija 2020, ali su samo dvojica uspjela izboriti finale. Podsjećamo da je prethodno, što se tiče naše nacionalne streljačke vrste, sudjelovanje na ovogodišnjim olimpijskim igrama osigurao i Giovanni Cernogoraz u trapu.

Među priznatim europskim rekordima, nazočili smo i onima koji imaju prefiks najboljih svjetskih dostignuća. Na samom početku natjecanja u pušci velikog kalibra – trostav zablistao je rumunjski reprezentativac Peter Sidi koji se, inače, cijelu svoju dosadašnju karijeru natjecao za Mađarsku. S ostvarenim rezultatom 593 poboljšao je rekord za jedan krug. Drugi je rekordni učinak ostvarila Darya Chuprys koja trenutno nastupa pod zastavom Svjetskog olimpijskog odbora. „Upucala“ je 628 krugova na 50 metara puška ležeći za juniorke.

Vrijedno je istaknuti kako su u četiri discipline koje nose naziv Open (zajednička konkurencija muški i žene) prvaci Europe ujedno odmah postali i rekorderi Starog kontinenta.

Uspješnost se i ovdje vrednuje prema olimpijskom principu, dakle, počevši s brojem osvojenih zlatnih medalja. Najviše su ih do sada osvojili Švicarci (7) koji su najbolji i po ukupnom zbroju odličja (15). Iza njih su Norveška (4/11), Njemačka (4/6), Ukrajina (3/8), Francuska (3/5), Češka (3/5) i tako dalje. Pohvalno je to što se i među seniorima istaknuli mnogi mladi strijelci koji imaju neupitnu perspektivu i za veće domete od aktualnih. Prvenstvo nastavljaju juniorke i juniori sve do 7. lipnja, zaključio je Marić.

foto: Matko Mance

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti