Sportska konferencija OBŽ: Sport zbližava ljude, jača lokalnu zajednicu i stvara zdrave temelje kod djece i mladih

U Gospodarskom centru OBŽ, 28. svibnja 2024. godine je održana sportska konferencija Osječko-baranjske županije koja ove godine nosi titulu Europske regije sporta. S ciljem predstavljanja dosadašnjih županijskih ulaganja u sportsku infrastrukturu i podrške organizaciji značajnih sportskih manifestacija, ali i ukazivanja na važnost bavljenja sportom, ova je konferencija okupila niz stručnjaka, trenera, kineziologa i ostalih dionika sportskog života županije. Uz domaćina, obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića, prisustvovali su joj državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, saborska zastupnica Nataša Tramišak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednica Skupštine OBŽ Ivana Bagarić, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević, olimpijci Marija Vrajić, Ivan Horvat, Vjekoslav Oršolić i David Šain te ostali uvaženi gosti.

Osječko-baranjska županija odavno prepoznaje važnost bavljenja sportom, a tijekom ove će godine poseban naglasak biti na djeci i mladima. – Titula Europske regije sporta zasluženo je u Osječko-baranjskoj županiji, naime prije 240 godina prva sportska udruga u Hrvatskoj je registrirana u Osijeku, u Osječko-baranjskoj županiji a bila je to streljačka udruga. Od tada se na području naše županije razvijaju sport i infrastruktura, a u ovoj godini, u kojoj nosimo prestižnu titulu Europske regije sporta, radimo još jače, snažnije i brže kako bi dodatno promovirali sportske aktivnosti na svom području. Osnovni nam je cilj prenijeti poruku djeci i mladima o važnosti bavljenja sportom, svjesni kolike benefite on nosi. Upravo je sport taj koji ispravlja nepravilnosti, uči ponašanju u pobjedi i porazu te nosi važne životne lekcije. Zato ćemo se kao županijska uprava i dalje truditi da svojim odlukama pozitivno utječemo na razvoj sporta, a korak u tom smjeru učinili smo i izdvajanjem 400.000 eura za kapitalna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove, ali i prošle godine – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak pohvalio je rad Osječko-baranjske županije, odnosno Sportske zajednice OBŽ, istaknuvši kako je jedna od najagilnijih u Hrvatskoj. – Ovdje ima jako puno vrhunskih sportskih rezultata i sportaša, ali je jako bitna upravo baza iz koje se oni generiraju, odnosno regrutiraju ti, danas mladi, a sutra vrhunski sportaši. Mi smo i kroz potporu preko županijskih sportskih zajednica osigurali više od 7 milijuna eura ove godine i tu je Osječko-baranjska sportska zajednica u stvari najagilnija i najviše je novaca povukla, što je pohvalno – rekao je Družak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako grad Osijek ima 6.350 registriranih sportaša, 250 sportskih kolektiva, zastupljenih u 53 sporta. – Prednjačimo i kad je riječ o infrastrukturi na što smo izuzetno ponosni, kao i na rekordno visoka ulaganja u sport, a isto planiramo i u budućnosti – naglasio je Vulin.

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač rekao je kako je ova konferencija još jedan dokaz da Osječko-baranjska županija s pravom nosi status europskog centra sporta te je pohvalio dugogodišnju izvrsnu suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom. – Istok Hrvatske je vrlo bitan za očuvanje mladih ljudi na tom području, pri čemu je upravo sport taj po kojem se vidi perspektiva i napredak. Osječko-baranjska županija naime ove godine, kada je Europska regija sporta ima i najveći broj olimpijaca koji su izborili plasman u Pariz, na čemu im čestitam – kazao je Krajač.

Gost na današnjoj konferenciji bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je gostima približio iskustva svoje županije, Europske regije sporta 2022. godine. – Međimurska županija ima 15.000 registriranih sportaša i 400 udruga, a titulu Europske regije sporta iskoristili smo za obnovu sportske infrastrukture, igrališta, motivaciju djece i mladih za bavljenje sportom, i ono što je meni posebno drago, organizaciju niza aktivnosti za osobe s invaliditetom – istaknuo je Posavec.

Predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Posavec kazao je kako je u zadnjih desetak godina, od strane općina i gradova Istarske županije, uloženo više od 80 milijuna eura u sportsku infrastrukturu.

Nakon panela na kojem su obnašatelj dužnosti župana OBŽ Mato Lukić, župan Posavec, pročelnik Varžić i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević razgovarali o značenju titule Europske regije sporta i njezine ostavštine, uslijedio je panel olimpijaca. Marija Vrajić, Ivan Horvat, Vjekoslav Oršolić i David Šain progovorili su o svojim sportskim uspjesima i plasmanu na Olimpijske igre, a mladima su poslali poruku o važnosti sporta za društvo u cjelini. Također, okupljenima su se obratili i naši ovogodišnji olimpijci Aurel Benović, Patrik i Anton Lončarić i Donna Vekić, koji se vrijedno pripremaju za predstojeće Igre, ali nisu propustili priliku podržati konferenciju i video porukama progovoriti o ulozi sporta u njihovim životima. Program je završen radionicama i stručnim predavanjima koje su vodili Ana Popovčić iz Hrvatske olimpijske akademije, Ivana Maltašić i Igor Jukić s Kineziološkog fakulteta u Osijeku.

tekst i foto: Osječko-baranjska županija

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti