Službeno otvoren Sokol centar

U petak 21. rujna 2018. g. održana je svečanost službenog otvaranja obnovljenog i proširenog Sokolskog doma, pod novim nazivom Sokol centar. Osijek je time dobio jednu od najmodernijih gimnastičkih dvorana u ovom dijelu Europe obogaćenu dodatnim multifunkcionalnim sadržajima i prostorima na adresi u Zvonimirovoj ulici br. 5. Svečanost je uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je u pratnji dopredsjednika Vlade Predraga Štromara, uz brojne vodeće ljude grada i županije obišao novootvoreni Sokol centar i uvjerio se u njegove brojne kvalitete, napomenuvši:

„Prije svega želim zahvaliti gospodinu Pipuniću koji je financirao obnovu Sokolskog doma. Ono što je bitno da je dosadašnjim osječkim iskustvom u razvoju gimnastike stvoren objekt koji će, siguran sam, privući brojne mlade sportu koji će jednoga dana ostvarivati zavidne uspjehe na europskoj i svjetskoj razini. Ovakav objekt s vrhunskim sportskim uvjetima i vrhunskim smještajnim kapacitetom privlačiti će i druge reprezentacije na dolazak na pripreme u Osijek. Veliki je ovo dobitak za grad u koji će dolaziti brojni inozemni sportaši.“

Tvrtka Žito d.o.o. kao glavni investitor, koja je kroz javno-privatno partnerstvo s Gradom Osijekom uložila preko 30 mil. kuna u objekt, najzaslužnija je što je Osijek dobio zdanje na ponos brojnih generacija Osječana, kao i svih onih koji će  ga u budućnosti koristiti. Naime, prošireni Sokolski dom prostire se na površini od čak 2.400 četvornih metara, a malo je znano da su i prvotnim idejnim nacrtom iz daleke 1927. njegov položaj i veličina bili gotovo sukladni onome što je ostvareno – 91 godinu kasnije. Dom je projektirao najznačajniji osječki arhitekt prve polovice 20. stoljeća Viktor Axmann, a pušten je u funkciju 8. lipnja 1929. g. kada mu je odlukom gradskog poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Osijeka izdana uporabna dozvola. Zamišljen isprva kao monumentalna sportska dvorana, zbog manjka sredstava realiziran je samo kroz prvu fazu projekta, a jednokatnica s visokom mansardom u tadašnjoj Nodilovoj ulici vremenom je postala jedno od kultnih mjesta grada Osijeka, kako u sportskom, tako i arhitektonskom smislu.

Rekonstrukcija stare zgrade uz nadogradnju nove dvorane započela je u ožujku 2017. g., a svoje prve vježbače objekt je primio 3. rujna ove godine, kada je Gimnastičko društvo Osijek-Žito, kao njen glavni korisnik, otvorio vrata svim zainteresiranim građanima te sadašnjim i budućim sportašima kroz brojne zanimljive programe koji su već dosad privukli veliku pozornost Osječana.

Novi Sokol Centar, osim velike gimnastičke dvorane, ima još četiri dvorane koje nude mogućnost rekreacije i bavljenja sportom svih uzrasta. Uz središnju gimnastičku dvoranu, nalazi se i manja dvorana prilagođena treninzima mlađih uzrasta, a na gornjim etažama Centra nalaze se tri dvorane za rekreativne treninge. Osim dvorana, Sokol centar posjeduje i smještajne kapacitete u luksuzno opremljenim spavaonicama, a u predvorju starog Doma smjestio se caffe-bar. Iza zgrade nalaze se tri sportska terena za košarku, rukomet i odbojku na pijesku, koja su i inače na raspolaganju Osječanima tijekom godine, a u zimskoj sezoni, kao i ranijih godina, u funkciji će biti i klizalište.

(Foto: gdosijek.hr)

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti