Seligman: Imamo pravu sinergiju sporta

Razgovor s novim direktorom Športskih objekata i dopredsjednikom Zajednice sportskih udruga Grada Osijeka

S početkom mjeseca listopada jedan od najistaknutijih osječkih sportaša u razdoblju neovisne Hrvatske, gimnastičar Robert Seligman imenovan je novim direktorom tvrtke Športski objekti koja funkcionira u sustavu Grada Osijeka.  Prethodno je Robert već neko vrijeme vrlo aktivno djelovao u gradskom Odsjeku za sport, a sada ima i puno širi opseg aktivnosti.

Vrlo je to odgovorna funkcija prije svega, ali i privilegij jer upravo su Sportski objekti jedan od najvažnijih segmenata u cjelovitom sustavu sporta. Slikovito rečeno, Zajednica sportskih udruga kroz koju kanaliziramo sva sredstva prema osječkom sportu bila bi srce tog našeg tijela, a Sportski objekti funkcioniraju kao njegova pluća. Upravljamo sa 14 objekata i 17 javnih sportskih terena, a zahvalan sam svim našim djelatnicima koji zaista marljivo brinu o njihovom svakodnevnom održavanju.

Zadaća mu nije jednostavna, puno mu je toga došlo u nadležnost, a time i u zonu odgovornosti. No, nije se nimalo predomišljao kada mu je ponuđena nova dužnost.

Spreman sam odgovoriti na bilo koji izazov, moj me sportski život na to naučio. Osobno sam i predsjednik Odbora za sport kao i potpredsjednik Zajednice sportskih udruga, evo sada i direktor Športskih objekata. Dakle, možemo govoriti o pravoj sinergiji, sve je kvalitetno objedinjeno i vidimo već u prvoj godini da smo jako puno toga napravili.

Potezi koji su do sada povučeni zaslužuju poneku rečenicu više jer su svakako hvale vrijedni i stimulativni, posebno za mlade sportašice i sportaše.

Vratili smo stipendije darovitim sportašima pete i šeste kategorije jer su to djeca na prelasku iz osnovne u srednju školu kada se najviše „traže“ i nerijetko odustaju od ozbiljnijeg bavljenja sportom. Na  ovaj način im dajemo podršku i pokazujemo da ih prepoznajemo te da ćemo uvijek stajati iza njih. To su stipendije od 400 i 600 kuna na mjesečnoj razini i ponosni smo što smo već na kraju prve godine imali 81 stipendista u ovim kategorijama. Iz tih ćemo djevojaka i mladića u bliskoj budućnosti dobiti i sportaše prve i druge kategorije koji nastupaju za naše reprezentacije, diljem svijeta ponosno pronoseći ime grada Osijeka i naše Domovine.

Seligman se nadovezao na još neke odluke nadležnih za sport u našoj sredini koje su imale dobar odjek u javnosti:

Imamo program organiziranog prijevoza za mlađe dobne kategorije svim klubovima na području grada. Također, pojačali smo izravna izdvajanja za sve klubove za 900 tisuća kuna, vratili i olimpijski program i nadam se da ćemo imati svoga predstavnika na sljedećoj Olimpijadi. Još bih nešto spomenuo. Uveli smo i Etički kodeks kao prvi u Hrvatskoj i svaki će ga klub pod našim okriljem morati potpisati kako bi mogao participirati u programu javnih potreba, u sredstvima Zajednice. To znači da ćemo u tim kolektivima imati educirane trenere, pa će djeca bezbrižno odlaziti na treninge i zajedno sa svojim roditeljima znati tko radi s njima.

Kriteriji raspodjele sredstava su promijenjeni, a uvijek ima onih koji su manje ili više zadovoljni u tom pogledu…

Kada sam dolazio, obećao sam da ćemo mijenjati sve kriterije, dakako podržati i pojačati sve što je bilo dobro, a promijeniti ono drugo što nije valjalo. Logično je da ne mogu baš svi biti sretni, ali je bitno da ima manje nezadovoljnih nego ranije. Fokusirani smo na razvoj, djecu i mlađe dobne skupine jer je to baza iz koje kasnije crpimo vrhunske sportaše, ali i stvaramo uspješne kolektive. Možemo se pohvaliti da smo u proteklom razdoblju dobili tri nova prvoligaša, odnosno klubove koji su vratili taj status. Globalno govoreći, sportski smo grad, zavidne infrastrukture i želimo se nastaviti razvijati u tom smjeru.

Osijek se mnogo puta do sada iskazao kao uzoran domaćin i organizator velikih sportskih događaja, što je također bitno spomenuti.  

Primjerice, Svjetsko prvenstvo u streljaštvu, nedavno održano u Osijeku, najveći je sportski događaj u Hrvatskoj ove godine, a objekt poput streljane Pampas ima rijetko koja država u Europi. Natjecanje je trajalo puna tri tjedna i generiralo je više od 10.000 noćenja u gradu i okolici. Tako je i sa Pannonian Challengeom i Dobro World Cupom u gimnastici po kojima smo također nadaleko poznati. To daje i gospodarsku dimenziju ovoj priči, a naravno da je vrlo važno naglasiti da je sport i zdravstvena prevencija. Rekreacija nam je dobro posložena, školski sport također i za svakoga ima mjesta.

Kao vrhunski sportaš, Seligman je puno toga i vidio tijekom svoje dugogodišnje karijere, što mu sada pomaže u novoj ulozi.

Privilegija mi je bila obići toliko dvorana i sportskih terena jer to daje neophodnu širinu u pristupu i organizaciji onoga što želimo napraviti kod nas. Sretan sam i što je naša sportska ambasadorica Donna Vekić sa svojom obitelji, uz potporu Grada i Županije, otvorila već dva javna teniska terena. Na kraju, ponosan sam i na činjenicu da smo napokon dobili olimpijski bazen na predivno uređenom kupalištu Copacabana,što nam je svima bila velika želja.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Rođendanski derbi na Opus Areni

Ove subote, na Dan grada Osijeka, na Opus Areni bit će odigran još jedan nogometni derbi. Osijek je domaćin Rijeci u 17. kolu SuperSport Hrvatske