Seligman: Imamo pravu sinergiju sporta

Razgovor s novim direktorom Športskih objekata i dopredsjednikom Zajednice sportskih udruga Grada Osijeka

S početkom mjeseca listopada jedan od najistaknutijih osječkih sportaša u razdoblju neovisne Hrvatske, gimnastičar Robert Seligman imenovan je novim direktorom tvrtke Športski objekti koja funkcionira u sustavu Grada Osijeka.  Prethodno je Robert već neko vrijeme vrlo aktivno djelovao u gradskom Odsjeku za sport, a sada ima i puno širi opseg aktivnosti.

Vrlo je to odgovorna funkcija prije svega, ali i privilegij jer upravo su Sportski objekti jedan od najvažnijih segmenata u cjelovitom sustavu sporta. Slikovito rečeno, Zajednica sportskih udruga kroz koju kanaliziramo sva sredstva prema osječkom sportu bila bi srce tog našeg tijela, a Sportski objekti funkcioniraju kao njegova pluća. Upravljamo sa 14 objekata i 17 javnih sportskih terena, a zahvalan sam svim našim djelatnicima koji zaista marljivo brinu o njihovom svakodnevnom održavanju.

Zadaća mu nije jednostavna, puno mu je toga došlo u nadležnost, a time i u zonu odgovornosti. No, nije se nimalo predomišljao kada mu je ponuđena nova dužnost.

Spreman sam odgovoriti na bilo koji izazov, moj me sportski život na to naučio. Osobno sam i predsjednik Odbora za sport kao i potpredsjednik Zajednice sportskih udruga, evo sada i direktor Športskih objekata. Dakle, možemo govoriti o pravoj sinergiji, sve je kvalitetno objedinjeno i vidimo već u prvoj godini da smo jako puno toga napravili.

Potezi koji su do sada povučeni zaslužuju poneku rečenicu više jer su svakako hvale vrijedni i stimulativni, posebno za mlade sportašice i sportaše.

Vratili smo stipendije darovitim sportašima pete i šeste kategorije jer su to djeca na prelasku iz osnovne u srednju školu kada se najviše „traže“ i nerijetko odustaju od ozbiljnijeg bavljenja sportom. Na  ovaj način im dajemo podršku i pokazujemo da ih prepoznajemo te da ćemo uvijek stajati iza njih. To su stipendije od 400 i 600 kuna na mjesečnoj razini i ponosni smo što smo već na kraju prve godine imali 81 stipendista u ovim kategorijama. Iz tih ćemo djevojaka i mladića u bliskoj budućnosti dobiti i sportaše prve i druge kategorije koji nastupaju za naše reprezentacije, diljem svijeta ponosno pronoseći ime grada Osijeka i naše Domovine.

Seligman se nadovezao na još neke odluke nadležnih za sport u našoj sredini koje su imale dobar odjek u javnosti:

Imamo program organiziranog prijevoza za mlađe dobne kategorije svim klubovima na području grada. Također, pojačali smo izravna izdvajanja za sve klubove za 900 tisuća kuna, vratili i olimpijski program i nadam se da ćemo imati svoga predstavnika na sljedećoj Olimpijadi. Još bih nešto spomenuo. Uveli smo i Etički kodeks kao prvi u Hrvatskoj i svaki će ga klub pod našim okriljem morati potpisati kako bi mogao participirati u programu javnih potreba, u sredstvima Zajednice. To znači da ćemo u tim kolektivima imati educirane trenere, pa će djeca bezbrižno odlaziti na treninge i zajedno sa svojim roditeljima znati tko radi s njima.

Kriteriji raspodjele sredstava su promijenjeni, a uvijek ima onih koji su manje ili više zadovoljni u tom pogledu…

Kada sam dolazio, obećao sam da ćemo mijenjati sve kriterije, dakako podržati i pojačati sve što je bilo dobro, a promijeniti ono drugo što nije valjalo. Logično je da ne mogu baš svi biti sretni, ali je bitno da ima manje nezadovoljnih nego ranije. Fokusirani smo na razvoj, djecu i mlađe dobne skupine jer je to baza iz koje kasnije crpimo vrhunske sportaše, ali i stvaramo uspješne kolektive. Možemo se pohvaliti da smo u proteklom razdoblju dobili tri nova prvoligaša, odnosno klubove koji su vratili taj status. Globalno govoreći, sportski smo grad, zavidne infrastrukture i želimo se nastaviti razvijati u tom smjeru.

Osijek se mnogo puta do sada iskazao kao uzoran domaćin i organizator velikih sportskih događaja, što je također bitno spomenuti.  

Primjerice, Svjetsko prvenstvo u streljaštvu, nedavno održano u Osijeku, najveći je sportski događaj u Hrvatskoj ove godine, a objekt poput streljane Pampas ima rijetko koja država u Europi. Natjecanje je trajalo puna tri tjedna i generiralo je više od 10.000 noćenja u gradu i okolici. Tako je i sa Pannonian Challengeom i Dobro World Cupom u gimnastici po kojima smo također nadaleko poznati. To daje i gospodarsku dimenziju ovoj priči, a naravno da je vrlo važno naglasiti da je sport i zdravstvena prevencija. Rekreacija nam je dobro posložena, školski sport također i za svakoga ima mjesta.

Kao vrhunski sportaš, Seligman je puno toga i vidio tijekom svoje dugogodišnje karijere, što mu sada pomaže u novoj ulozi.

Privilegija mi je bila obići toliko dvorana i sportskih terena jer to daje neophodnu širinu u pristupu i organizaciji onoga što želimo napraviti kod nas. Sretan sam i što je naša sportska ambasadorica Donna Vekić sa svojom obitelji, uz potporu Grada i Županije, otvorila već dva javna teniska terena. Na kraju, ponosan sam i na činjenicu da smo napokon dobili olimpijski bazen na predivno uređenom kupalištu Copacabana,što nam je svima bila velika želja.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti