Prvo desetljeće Svjetlosti

Svečano je jučer bilo u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta, gdje je svoj deseti rođendan prigodno obilježila Športska udruga slijepih Svjetlost iz Osijeka. Sportske aktivnosti slijepih i slabovidnih osoba sežu još u prošlo stoljeće, davne 1953. počela je djelovati šahovska sekcija Rada, a prvi klub osnovan je 12 godina poslije (ŠK Elan). Uz šah, mladi entuzijasti prakticirali su atletiku, plivanje, viseće kuglanje, a krajem 60-ih krenulo se i u kuglanje, koje je, uz šah, i najuspješnija sportska grana udruge, koja je službeno registrirana 2007., iako je osnovana godinu dana prije. Svjetlost je tako ušla u svoje drugo desetljeće aktivnog djelovanja, a prvim se, koje je iza njih, itekako može ponositi.

Uz entuzijazam i ljubav prema sportu samih članova, akcije udruge svih ovih godina podržavaju Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, što je na početku svečane akademije naglasio i predsjednik Svjetlosti, Stojan Bjelajac.

– Ovo je prigoda da se osvrnemo na ono što je službeno počelo prije 11 godina te da zahvalimo svima onima koji su nam pomogli u djelovanju te postizanju rezultata, koji su ime udruge, ali grada i županije promovirali i izvan naših granica. Naravno, bez podrške obitelji i prijatelja, njihova ohrabrenja to također ne bi bilo moguće, stoga još jednom: Svima hvala – rekao je Bjelajac.

Što je sve, ne samo na sportskom planu, napravila Svjetlost, nazočni su se uvjerili pogledavši videouradak, ali ono što udruga čini za slijepe i slabovidne osobe i više je od sjajnih rezultata u šahu, kuglanju te uvođenja novih sportova, kao što su streličarstvo, showdown, boowling, biciklizam (tandem-bicikli), rekreacija na visećoj kuglani te plivačka rehabilitacija i tjelovježba.

Koliko je Svjetlost važna, svjedoče i riječi podrške koju su, među ostalima, uputili osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović te osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, obećavši da će suradnja biti još kvalitetnija. Uz predstavnike lokalne uprave, svečanoj akademiji nazočili su i brojni gosti, među kojima su bili predstavnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (Željko Černić), predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih (Duško Petrović) te Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Naravno, domaćin nije propustio na kraju dodijeliti plakete i priznanja zaslužnim institucijama (među njima i Glasu Slavonije), sponzorima, donatorima i istaknutim pojedincima, a poseban ton svečanosti dao je nastup mlade slijepe pijanistice Nike Matančić.

(preneseno iz Glasa Slavonije)

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti