Prošlo je 50 godina od izgradnje Zrinjevca

Ovih dana 50-godišnjicu od svršetka izgradnje i puštanja u funkciju obilježava Sportska dvorana Zrinjevac, najstarija te vrste i namjene na području grada Osijeka. Radovi na njoj su završeni u zimu 1973., a službeno je otvorena 26. prosinca iste godine, nazvana po istoimenom velikom perivoju u središtu gradske jezgre. Prvobitnim projektom je za gledatelje bila predviđena samo veća, sjeverna tribina da bi se naknadno odlučilo kako bi bilo dobro iskoristiti i skladišni prostor na južnoj strani i također ga staviti na raspolaganje ljubiteljima sporta.

Prve koje su svojim sjajnim igrama i rezultatima uspjele napuniti Zrinjevac bile su rukometašice Osijeka, tada istinski ponos grada na Dravi. One su prvo 1978. osvojile Kup nekadašnje Jugoslavije, a svoj su zenit doživjele 1982. i 1983. godine kada su dvaput uzastopce trijumfirale u EHF-ovom Kupu pobjednica kupova što je u to vrijeme bio pravi podvig. Ovome treba dodati da je ukupni kapacitet od 1160 sjedećih mjesta nerijetko bio popunjen i tijekom utakmica odbojkaša Željezničara koji su također imali značajnu ulogu u Prvoj saveznoj ligi. Postupno je rasla i popularnost košarke, pa je krajem osamdesetih i početkom devedesetih vladalo vrlo veliko zanimanje za utakmice osječke momčadi na domaćem terenu. Isto vrijeme i za završnice malonogometnih turnira koji su u gradu na Dravi uvijek imali puno svojih poklonika.

U Zrinjevac su uspostavom hrvatske države dolazile i razne nacionalne selekcije, pa je, primjerice, na tom mjestu teniska reprezentacija igrala dvoboje Davis Cupa s Marokom i Španjolskom, a imali smo priliku uživo gledati i košarkaše, odbojkašice, odbojkaše… Globalno gledajući, najznačajnija sportska manifestacija održana u dvorani Zrinjevac bilo je Svjetsko prvenstvo u kuglanju, održano 2002. godine, a što se tiče velikih koncerata, kao popratnih aktivnosti, pamti se nastup kanadskog rockera Bryana Adamsa iz 2006.

I danas svoje prvenstvene i druge službene utakmice na tom mjestu od naših prvoligaša igraju rukometašice i rukometaši Osijeka te momčad MNK Osijek. U prizemlju te na prvom i drugom katu su klupski uredi kao i administracija još nekih sportskih saveza, a dugo vremena je tamo bilo i sjedište gradske tvrtke Športski objekti.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti