Proglašeni najuspješniji u sportu u 2019.

Triatlonka Maja Urban i boksač Luka Pratljačić najbolji su sportaši grada Osijeka u 2019. godini, dok su na razini Osječko-baranjske županije laureati tenisačica Donna Vekić i kickboksač Andrej Kedveš u tradicionalnom izboru Zajednice športskih udruga grada Osijeka i Športske zajednice Osječko-baranjske županije te Glasa Slavonije na svečanosti “Sportaš 2019.“, održanoj u petak 24. siječnja. Kao i kod pojedinaca, dobili smo dva dobitnika i među sportskim kolektivima, pa je u gradu najbolji MOK Mursa-Osijek, a u županiji NK Osijek.

I 62. izdanje ove tradicionalne svečanosti održano je u Hrvatskom narodnom kazalištu, ponovno uz pokroviteljstvo Adriatic i Euroherc osiguranja.

Za svoju premijernu titulu najboljeg sportaša Osijeka Luka Pratljačić (BK Osijek) “morao” je osvojiti broncu na EP-u za mlađe seniore u kategoriji +91 kg, a bio je i balkanski te hrvatski doprvak. I za triatlonku Maju Urban (TK Tri-tim) ovo je prvo slavlje na “sportašu”, prošle je godine osvojila zlato na PH-u u disciplini dugi triatlon te ekipno prvo i drugo mjesto na PH-u u sprint triatlonu i olimpijskom triatlonu, dok je na EP-u bila 10. u dugom triatlonu.

Za najboljeg sportaša OBŽ-a Đakovčanin Andrej Kedveš (KK Blitz) izabran je nakon što je postao svjetski doprvak u disciplini K1 (do 71 kg) na SP-u, a razliku od njegovog debitantskog trofeja, za tenisačicu Donnu Vekić ovo je bio već sedmi.

MOK Mursa-Osijek svoju je nagradu zaslužio četvrtim mjestom u odbojkaškoj Superligi, kao i s dvije titule prvaka u mlađim uzrastima. NK Osijek je, pak, lani zauzeo treće mjesto u HNL-u, uz “hat-trick” kupova, jer su taj trofej osvajali juniori, kadeti i pioniri.

Najuspješniji trener grada Osijeka je Matej Matković, glavni trener Boksačkog kluba Osijek, koji je u 2019. osvojio drugo mjesto na ekipnom PH-u, a Luku Pratljačića doveo do bronce na U22 EP-u.

„Uzor-trofej Matija Ljubek“ Glas Slavonije dodjeljuje za životno djelo u sportu, a otišao je u ruke Alojza Muhe za više od 50 godina provedenih u odbojci, kao uspješan aktivan igrač, potom trener i izbornik, a zatim, između ostalih funkcija koje je obnašao, i kao sudac, delegat te dugogodišnji klupski tajnik i tajnik Udruženja sudaca OBŽ-a.

Nagradu „Sokol“ također dodjeljuje Glas Slavonije za iznimna sportska dostignuća, a ove su godina čak tri laureata. Odbojkaški trener Zvonimir Bogdanović (MOK Mursa-Osijek) zaslužio ga je osvajajući medalje sa selekcijama mlađih uzrasta osječkog kluba već više od dva desetljeća, a među kojima su i dva prošlogodišnja naslova prvaka Hrvatske za mlađe i najmlađe kadete. Kanuisti Marko Jelkić i Petar Ivić (KK Belišće) zauzeli su sedmo mjesto na SP-u u Szegedu u kanuu dvokleku na 200 m (C-2), dok je tvrtka Ferivi & Co svog „Sokola“ primila za dugogodišnju sponzorsku potporu osječkom sportu, posebno atletici.

Kao i lani najbolji je sportaš – osoba s posebnim potrebama, Darko Sarapa (Športska udruga slijepih Svjetlost), kojemu je ovo već četvrta nagrada. Čak šesti put najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama je Športski invalidski odbojkaški klub HVIDR-a, koji je također bio slavodobitnik i lani.

„Trofej Kuna“ dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima koji su u svojim uzrastima već napravili velike rezultate na domaćoj, pa i međunarodnoj sceni. Ove su godine dobitnici atletičar Dominik Škorjanc (AK Slavonija-Žito), gimnastičarka Iva Janjić (Klub ritmičko-športske gimnastike Rondo), džudašica Tisa Česko (JK Mladost Osijek), karatist Ivor Premec (KK Esseker), odbojkaš David Šmital (MOK Mursa-Osijek) i tenisač Matej Dodig (TK Olimpija Osijek 1984).

ZŠUGO dodijelila je rukometašu Anti Kuduzu (Dinamo Bukurešt) posebno priznanje za promicanje osječkog sporta, slično je od ŠZOBŽ-a zaslužio košarkaški djelatnik Stevan Radovančević (KK Mursa), dok je posebnu nagradu od Glasa Slavonije primio i ponajbolji svjetski sudački rukometni dvojac Boris Milošević i Matija Gubica. Županijske su plakete u povodu 100 godina postojanja kluba dobili TK Osijek, NK Belišće, NK NAŠK (Našice) i NK Seljak (Koška).

Svečanosti proglašenja je “kormilario” Alan Kerže, a svim nagrađenim i nominiranim sportašima čestitali su osječka dogradonačelnica Žana Gamoš i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, dok se u ime nagrađenih prema tradiciji zahvalio najbolji sportaš prošle godine Andrej Kedveš, čestitajući svim sportašima na ostvarenim postignućima te poželio još bolja u 2020. godini.

(preneseno iz Glasa Slavonije)

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti