Padaju i europski rekordi na Pampasu

Iza nas je prvi tjedan natjecanja na Europskom prvenstvu u streljaštvu u gađanju malokalibarskim oružjem koje se održava na osječkom Pampasu. Na startu je zablistao legendarni Slovenac Rajmond Debevec koji je već po sedmi puta postao prvakom Europe i to u disciplini puška 300 metara ležeći stav. Ovaj neuništivi 61-godišnjak je potvrdio svoju dominaciju na Starom kontinentu, pogodivši 598 od mogućih 600 krugova! Nastupio je i hrvatski reprezentativac Josip Kuna iz GSD Osijek 1784. Imao je 592 pogođena kruga i zauzeo 13. mjesto u konkurenciji 28 strijelaca. U istoj je disciplini među ženama najbolja bila Dankinja Charlotte Jakobsen koja je „upucala“ 595 krugova.

Na 300 metara trostav Rumunj Peter Sili postavio je novi europski rekord. Za zlato je naciljao 593 kruga i 29 unutarnjih centara. U ekipnom poretku najbolja je bila Švicarska, srebro je pripalo Austriji dok je bronca otišla u Finsku. U trostavu na istoj udaljenosti mete za seniorke pojedinačno je najbolji rezultat ostvarila Francuskinja Agathe Girard s 589 krugova i 24 unutarnja centra dok je ekipno slavila reprezentacija Norveške. Uzbuđenja nije nedostajalo ni u disciplini 300 metara puška – ležeći parovi. Za naslov prvaka borile su se mješovite ekipe Švedske i Poljske, a pobijedili su Šveđani.

Švicarka pokazala da je ravnopravna s muškima

Još jedan europski rekord postavio je Austrijanac Bernard Pickl s rezultatom 591 krug i 20 unutarnjih centara. Sa samo jednim krugom manje srebrno je odličje pripalo Švicarki Silviji Guinard Schnyder koja je svojim nastupom dokazala da žene mogu ravnopravno pucati s muškarcima. Natjecanje u 300-metarskim disciplinama završeno je u pušci – trostav za parove. Finale je bilo vrlo tijesno i uzbudljivo tako da su odlučivala posljednja četiri hica. Švedska je bila za nijansu bolja od Švicarske i prigrabila najsjajnije odličje.

Europsko prvenstvo se nastavlja olimpijskim disciplinama 25 i 50 metara za pištolj i pušku. Bit će to posljednja prilika za sve one strijelce koji „vijaju“ kvotu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

foto: Matko Mance

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti