Osijek je opet bio odličan domaćin i organizator

Prošloga je tjedna završilo Europsko prvenstvo u streljaštvu, održano na osječkoj streljani Pampas. Ova je značajna sportska manifestacija još jednom potvrdila da su Osječani jako dobri domaćini i organizatori pa i u ovome sportu često imaju priliku ugostiti europske i svjetske strijelce u brojnim streljačkim disciplinama. O svemu smo „post festum“ popričali s izvršnim direktorom EPSO Osijek 2024, Zoranom Ćelićem.

U 18 natjecateljskih dana imali smo 520 sportaša iz 38 zemalja koji su ostvarili 861 individualni nastup, 170 novih challengea duo i trio nastupa i praktički isto toliko ekipnih plasmana. Podijeljeno je 360 medalja, u 58 različitih disciplina pa i onih olimpijskih tako da su ispunjene kvote za predstojeću Olimpijadu. Bjelovarčanin Miran Maričić je izborio put u Pariz i posebno nam je drago što je to ostvario kod nas u Osijeku u kraljevskoj disciplini 50 metara puška – trostav. On jako dobro kotira na svjetskoj rang-ljestvici i mogao bi napraviti puno na Olimpijskim igrama.

Ponosni na Mariju Maglicu!

Za hrvatsku reprezentaciju završni je tjedan bio posebno dobar, budući da su nam juniorke osvojile dva iznimno vrijedna odličja.

Juniorke su nam dodatna vrijednost i svi smo ugodno iznenađeni njihovim rezultatima iako smo vjerovali da mogu napraviti puno toga. No, ipak srebro i zlato je ogroman uspjeh. Finala su bila vrlo napeta i neizvjesna, publika je zaista mogla uživati. To su nam jedine medalje za Hrvatsku, a posebno smo ponosni na našu Osječanku Mariju Maglicu koja ima samo 14 godina i puno obećava.

Vratimo se još malo samoj organizaciji Prvenstva. Ni laicima, koji su dolazi na Pampas, nije bilo teško zaključiti da je riječ o vrlo kompleksnoj priči u kojoj naprosto ne smije doći do pogreške…

Da, tehnički je sve izuzetno zahtjevno, valjda je samo Formula 1 zahtjevnija po tom pitanju, ne gledajući pritom novce nego samu organizaciju, a posebno odgovarajuću elektroniku jer sve mora biti savršeno i u realnom vremenu. U streljaštvu se ne smije dogoditi da kasni bilo što jer to može biti pogubno po organizaciju cijeloga natjecanja. No, ako dobro odradite doček, prijevoz, smještaj i prehranu, ako to besprijekorno štima, onda je i sve ostalo u pravilu na visokoj razini. Uglavnom, ne smije se dogoditi da nešto zapne i nije zapelo ni u čemu.

Potpora lokalne zajednice i hotelijera

Sve je, dakle, učinjeno da bi vrhunski europski strijelci na raspolaganju imali isto takve uvjete i tijekom natjecanja, ali i izvan njih.

Naša je streljana izgrađena još 1985. godine, u međuvremenu je održano jako puno europskih i svjetskih natjecanja. Vrlo brzo je to rezultiralo brojnim osvojenim medaljama u svim dobnim kategorijama. Natjecanja su i tehnički i financijski vrlo zahtjevna, no imamo potporu lokalne zajednice, Grada Osijeka, a posebno su nam važni osječki hotelijeri i oni su zapravo dio same organizacije. Treba biti 18 dana na visini zadatka u svakom pogledu. Streljaštvo nije toliko medijski popraćeno, ali to je sport u kojem Hrvatska i Osijek imaju puno uspjeha, a ovakva natjecanja pridonose popularizaciji i razvitku našega sporta. Uvijek nakon takvih prvenstava imamo priljev mladih članova u GSD Osijek 1784, evo i Marija Maglica je među njima.

Pozitivna priča nastavlja se i dalje, budući da je već sada izvjesno kako će se u Osijeku i sljedećih godina održavati velika natjecanja…

Već godinu dana smo potvrđeni kao organizatori Europskog prvenstva zračnim oružjem u ožujku 2025., a ovdje nam je stigla potvrda i da smo sasvim izgledni kandidati za organizaciju EPSO-a 2026. u gađanju MK i VK oružjem, u „paketu“ i s U-18 u gađanju glinenih golubova. Ukupno će to biti oko 850 natjecatelja, što je ogroman broj sudionika i opet će sve biti vrlo atraktivno, zaključio je Ćelić.

foto: Matko Mance

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti