Nakon medalja na državnim prvenstvima sljedeća je želja Europsko juniorsko prvenstvo!

Ostvarivati uspjehe u nekom od bazičnih sportova uvijek ima dodatnu težinu. Nije stoga nimalo čudno da je jedan od dobitnika nagrade namijenjene najuspješnijim mladim sportašima, Trofej Kuna, i plivač Ivor Gaće. Član Plivačkog kluba Osijek prošle je godine “probio led” što se velikih rezultata na nacionalnoj razini tiče jer je na državnim prvenstvima osvojio tri kadetske medalje.

“U malim bazenima sam osvojio zlato na 100 m delfin te srebro na 100 m slobodno, nakon čega smo se fokusirali na velike bazene. Tu su me omele ozljede, imao sam ih nekoliko, prvenstveno upala uha pa nisam uspio postići željenu formu. No, uspio sam i u 50-metarskom bazenu izvući medalju, broncu na 100 m slobodno.”

Za 15-godišnjeg Ivora prošla će natjecateljska godina ostati uistinu u lijepom sjećanju nakon što se prvi puta penjao na podij na državnim prvenstvima. I nije tu stao, u sličnom je ritmu nastavio i u 2023. godini, iako su mu i ove godine planove remetili zdravstveni problemi.

“Sudjelovao sam ja i prethodnih godina na prvenstvima Hrvatske, no tek sam se lani prvi puta okitio odličjima. Ove sam godine prešao u stariju dobnu kategoriju, ulazni sam mlađi junior te sam na ljetnom prvenstvu Hrvatske osvojio broncu na 50 m delfin u tom uzrastu. Nakon te utrke u finalu dobio sam visoku temperaturu pa nažalost nisam mogao otplivati ostale utrke.”

Uvijek je zanimljivo čuti priču uspješnih sportaša kako je došlo do samog početka bavljenja baš tim sportom. Ni Ivorova ne odskače previše od puno sličnih ispričanih jer su važnu ulogu ponovno imali roditelji.

“U plivanju sam od svojih pet i pol godina, što znači da je sada to već deset godina. Proplivao sam već s tri godine, poslije me mama pitala želim li trenirati plivanje. Odgovorio sam da može i od tada sam praktički svakodnevno u bazenu.”

Ni za učenika drugog razreda Opće gimnazije nije nepremostiva prepreka uskladiti zahtjevne sportske i školske obveze.

“Uspijevam sve stići, a ponekad mi i profesori malo izađu u susret kada nemam vremena. Ali i u školi se trudim kao i u sportu.”

Iz godine u godinu Ivor ruši osobne rekorde, lani je napravio iskorak i na nacionalnoj razini, a sada je s trenerom Mihaelom Močkovićem ciljeve postavio još više – europski iskorak.

“Ciljamo te norme za Europska juniorska prvenstva. Ako se ostvare već nagodinu sjajno, ako ne nema veze, ima vremena. Najviše ih ciljam na 50 i 100 m delfin, ali ako se ukaže prilika i za kraul, zašto je ne iskoristiti”, poručio je Ivor Gaće.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Oslabljenim Osječankama važni bodovi

Rukometašice Osijeka svladale su u dvorani Zrinjevac Dalmatinku s 29:28 (11:12) u zaostalom susretu 6. kola Prve lige te tako u puno boljem raspoloženju otišle