MOK MURSA NIŽE USPJEHE ZA KLUPSKU POVIJEST

Osječki odbojkaši ove sezone ispisuju prekrasne stranice klupske povijesti. MOK Mursa po prvi put nastupa u MEVZA ligi, odnosno regionalnom natjecanju srednjoeuropskih klubova, a upisali su i prve europske pobjede. Uz to, u domaćem su prvenstvu neporaženi, i to bez izgubljenog seta, a tako drže vodeću poziciju na tablici. Trenutno su ponajbolji osječki dvoranski sportski kolektiv, a ova im je godina za pamćenje. Tom smo prigodom za našu novu rubriku „S osječkih terena“ razgovarali s Marijom Teppertom, trenerom narančasto-plavih.

Osječki odbojkaši posljednjih su godina konstantno u vrhu hrvatske odbojke, no možemo li reći, s obzirom na ove rezultate, da se sada događa pravi procvat ovog sporta u Gradu na Dravi?

Odbojka u Osijeku ima dugu tradiciju, bilo je tu nekolicina klubova koji su ostvarivali odlične rezultate. Ove sezone upisali smo povijesni uspjeh u europskom CEV kupu, pobjedom u 2 utakmice protiv ekipe Strumice iz Sjeverne Makedonije. Tu smo ne samo ostvarili prve pobjede, već i prve setove u nekom europskom natjecanju. Također smo u prvim nastupima u srednjoeuropskoj odbojkaškoj ligi ostvarili jednu pobjedu i poraz. Do sada smo, uz već spomenute uspjehe, ostvarili i najbolji rezultat odbojkaškog sporta u Osijeku uopće, osvajanjem Hrvatskog odbojkaškog kupa i drugim mjestom u ligi pretposljednje sezone. Konstantno napredujemo i rastemo kao klub, natječemo se ove sezone na 3 fronte i ostvarujemo dobre rezultate, tako da bi se moglo i reći da se događa procvat odbojke u Osijeku.

Kako balansirate između ta tri natjecanja, odnosno što je prioritet Murse?

Dosta smo na putovanjima, ali uspijevamo sve balansirati. Prioritet su nam svakako prvenstvo i kup, u CEV kupu ćemo probati proći još koje kolo, a MEVZA liga nam odlično služi za napredak i razvoj zbog igranja utakmica protiv kvalitetnih ekipa.

Do sada ste odigrali deset utakmica, upisali ste sjajnih devet pobjeda i samo jedan poraz, i to od slovenskog Maribora u okviru MEVZA lige. S obzirom na velik broj utakmica, kako tempirate formu i kakvu rotaciju imate?

Bili smo svjesni broja utakmica koje nas čekaju, pa smo odradili dobru kondicijsku pripremu prije svega. S obzirom na lakše utakmice u prvenstvu, uspijemo igrače i odmoriti, a također i dati priliku onim mlađima. Formu tempiramo za posljednjih nekoliko tjedana prvog dijela sezone, gdje nas očekuju i najteži protivnici u prvenstvu.

Ove ste se sezone značajno pojačali i svom kadru dodali internacionalni štih. Osječki odbojkaški klub se sve više profesionalizira, možemo li reći da je to ta stavka koja je nedostajala u prošlim sezonama, u smislu nekog većeg iskoraka ili možda trofeja u prvenstvu?

U potpunosti bih se složio s tim. Teško je balansirati između posla i odbojke, gdje je u tom slučaju igračima odbojka hobi. Profesionaliziranjem se dobiva predanost i ozbiljnost, jer na kraju krajeva to je igračima posao od kojeg žive. Samim time kvaliteta rada i odmora je veća i napredak je vidljiv.

U prethodna dva izlaska na europsku scenu, Mursa je gubila utakmice, a nije uspjela doći ni do počasnog seta. Sada ruši te neugodne tradicije. Osim boljeg koeficijenta klubu, što vam igranje u Europi donosi?

Do ove sezone se nismo mogli pohvaliti dobrim rezultatima na europskoj sceni, ponekad nismo imali kvalitetu potrebnu za taj rang natjecanja, a ponekad nismo imali sreće u ždrijebu pa smo dobili jače protivnike. Ove sezone imamo dobru ekipu, skoro pa profesionalnu, i tu se odmah vidi pomak u kvaliteti treniranja, samim time i u igri, što pridonosi dobrim rezultatima. Igranje u Europi nam donosi prijeko potrebno iskustvo igranja jakih utakmica, ali također igranje europskih utakmica općenito u gradu, i da predstavljamo ne samo klub, već i naš grad u Europi.

U srijedu vas očekuje šesnaestina finala CEV kupa u kojoj ćete ugostiti Jihostroj Češke Budejovice. Oni u Gradski vrt dolaze kao nositelji i favoriti, a igraju u sve boljoj češkoj ligi. Može li Mursa iznenaditi i nastaviti sa svojim europskim pobjedama?

Možemo sa svima igrati, već smo protiv Strumice i u MEVZA ligi pokazali da nikome nećemo biti lagan zalogaj. Ekipa Jihostroja je odlična momčad koja dolazi iz kvalitetne lige, a češka odbojka se u globalu sve više podiže. Mislim da možemo iznenaditi, ali trebat će se nešto pitati i protivnika.

Nakon europskog izazova, već vas u subotu očekuje novo kolo domaćeg prvenstva u kojem ćete ugostiti OK Kitro Varaždin. Hoće li se ekipa stići odmoriti, kakvu utakmicu očekujete?

Spremni smo za sve izazove, ekipa će se stići odmoriti, ali kao pozitivnu stvar vidim to što smo već u ritmu odigravanja jakih utakmica i mislim da nam to može biti prednost u odnosu na Varaždin. Očekujem dobru utakmicu te da nastavimo s nizom pobjeda u prvenstvu.

Mislite li da su ovi rezultati dobar poticaj osječkim građanima da u većem broju počnu pratiti odbojku?

Svakako da jesu, dobri rezultati uvijek bude znatiželju. Nadam se da će to građani prepoznati te ih ovim putem pozivam u srijedu u 19 sati u malu dvoranu Gradski vrt, da nas dođu podržati i uživati u dobroj utakmici.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Rođendanski derbi na Opus Areni

Ove subote, na Dan grada Osijeka, na Opus Areni bit će odigran još jedan nogometni derbi. Osijek je domaćin Rijeci u 17. kolu SuperSport Hrvatske