Krenuo „Vrtko“, prve skupine djece počele trenirati

Masterplan projekt EHF-a i HRS-a, Rukomet u vrtićima – „Vrtko“ dočekao je i svoj službeni početak u Osijeku. Nakon što je krajem prošle godine potpisan ugovor o sudjelovanju u ovom hvalevrijednom projektu namijenjenom najmlađoj djeci, početkom ove kalendarske godine počeli su i prvi treninzi. Grad Osijek i ŽRK Osijek kao nositelj projekta jedni su od devet novih partnera HRS-a u ovom projektu, koji je počeo prošle godine sa šest gradova i klubova.

Kao što je bilo i najavljeno, u „Vrtku“ će u našem gradu sudjelovati ukupno osam vrtića, a od siječnja se krenulo s jednim. Prvi je potpuno opremljen i spreman za sudjelovanje dječji vrtić Potočnica, u kojem se dva puta tjedno održavaju treninzi za dvije skupine djece. Ponedjeljkom od 14.30 do 15.30 sati uključena su djeca od četiri do šest godina, dok su srijedom u istom terminu djeca od šest do sedam godina. S njima rade četiri trenerice, a ukupno je 12 odgajateljica Dječjeg vrtića Osijek, pet seniorskih igračica ŽRK Osijek te dvije trenerice osječkog prvoligaša odslušalo edukaciju za provođenje projekta „Vrtko“ te stekle trenersku D licencu.

Ovog proljeća još će se uključiti Dječji vrtići Nevičica, Latica i Sunčica, a od 1. rujna, kada se stvore uvjeti za rad i preostala četiri – Dječji vrtići Sjenčica, Krijesnica, Mak i Jabuka. Za sve njih osigurana su sredstva i oprema i Osijek će po tome biti predvodnik u Hrvatskoj jer je odmah u startu uspješno proširio priču na ovako respektabilan broj. Podsjetimo, na početku je bio plan da se krene s jednim vrtićem, a onda kasnije postupno u projekt uključe i još poneki.

Danas je ukupno u sastavu Dječjeg vrtića Osijeka 26 dječjih vrtića i jaslica te vrtić pri školi u Vladislavcima, u kojima je gotovo 3300 djece. S osam uključenih vrtića u „Vrtko“ veliki broj njih imat će mogućnost u toj ranoj dobi upoznati se ne samo sa čarima rukometa, nego sa sportom uopće. Naglasak je na razvijanju motorike, potrebne u tom uzrastu, a i neophodne za kasnijim bavljenjem nekih drugih sportova. Velika prednost je što će se te aktivnosti održavati u samim vrtićima, tijekom boravka djece u njima, pa nema ni dodatnih troškova ni dodatno utrošenog vremena za roditelje. Sve je besplatno, mogu sudjelovati i djevojčice i dječaci, a projekt će u Osijeku trajati dvije pune godine, do završetka 2025. Veliki je iskorak s brojem sudionika napravljen već u startu, a nije isključeno da se popis naknadno i dodatno proširi.

Voditelj programa je sportski direktor ŽRK Osijek, Zdenko Kordi, prof, a kontakt osoba za projekt trenerica Mirta Špoljarić.

Foto: Ženski rukometni klub Osijek

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti