Kovačević zaslužio Uzor-trofej „Matija Ljubek“ 

Teško je, gotovo i nemoguće, da među iskusnim i dugogodišnjim sportskim djelatnicima u našem gradu netko ne zna  Zvonimira Kovačevića, dobitnika nagrade Uzor-trofej „Matija Ljubek“ na nedavnom proglašenju najboljih sportaša i sportskih kolektiva. Riječ je o čovjeku koji je uistinu puno dao osječkom i hrvatskom streljaštvu, na početku kao strijelac, a posebno u trenerskoj ulozi, potom i na funkciji predsjednika GSD Osijek 1784. Naprosto je kroz sve te godine i desetljeća  postao sinonim ovoga sporta koji baš u slavonskoj metropoli ima najdužu tradiciju u Hrvatkoj.  

„Sjećam se kako sam tamo još na početku bio i blagajnik u SD Elektra. Streljana je nekada bila u Gradskom vrtu, a početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća više sam se posvetio trenerskom pozivu. U GSD Osijek sam došao 1979. godine, tamo sam dočekao i izgradnju nove streljane na Pampasu, a to je bilo 1985. To nam je svima dalo dodatni zamah i uslijedili su stvarno vrhunski rezultati“, pričao je popularni Kova.  

Najviše pozornosti svakako je još u vrijeme bivše Jugoslavije zavrijedila bivša olimpijska pobjednica Jasna Šekarić, a njezina je nasljednica u klubu bila Mirela Skoko koja je itekako uspješno nastupala za hrvatsku reprezentaciju.  

„Na Olimpijadi u Seulu 1988. godine Jasna je osvojila zlatnu medalju u zračnom pištolju, dok je u disciplini MK pištolj zaslužila broncu. To je i do sada ostao najveći sportski uspjeh osječkoga sporta u cijelini. Što se tiče Mirele, u Barceloni je 1992. bila nadomak odličju, budući da joj je treće mjesto u sportskom pištolju izmaknulo za svega dva kruga“. 

Poslije toga je Kovačević bio sudionikom još dvaju olimpijskih igara, 1996. u Atlanti i 2004. u Ateni. Ono što je također značajno istaknuti je činjenica da je gospodin Zvonimir imao itekako važnu ulogu u organiziranju velikih streljačkih natjecanja u Osijeku.  

„Kada smo obnovili streljanu, stekli su se uvjeti da budemo domaćini takvim smotrama. Našli smo se u kalendaru europske i svjetske federacije. Pritom posebno želim pohvaliti mlađega kolegu Zorana Ćelića i njegove suradnike koji su se potvrdili u tom organizacijskom smislu i stoga u Osijek učestalo dolaze vrhunski strijelci. Ono što nam nedostaje da bismo mogli konkurirati i za domaćinstvo, primjerice, Svjetskog prvenstva  je izgradnja finalne hale. Nadam se da ćemo i to jednoga dana imati na Pampasu“, zaključio je Kovačević.

Više o nagradi Uzor-trofej “Matija Ljubek” možete pričitati ovdje.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Karlovčani odnijeli bodove iz Zrinjevca

Rukometaši Osijeka nisu uspjeli nastaviti domaći pobjednički niz. U 11. kolu Paket24 Premijer lige poraženi su u dvorani Zrinjevac od Karlovca 30:24 (13:9) te su

Osječanke bolje i od Splita

Sada već lijepu seriju pobjeda imaju odbojkašice Osijeka. U dvorani Gradski vrt proteklog vikenda „pala“ je ekipa Splita i to je treći pun pogodak u