Hrvatski olimpijski dan

U organizaciji GSSR „Sport za sve“ Osijek, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Zajednice športskih udruga grada Osijeka, u subotu 8.9.2018. g. na Srednjoškolskom igralištu okupit će se oko 1000 osječkih sportaša i rekreativaca koji će prezentacijom svojih sportova obilježiti Hrvatski olimpijski dan (HOD). Riječ je o tradicionalnoj sportsko-rekreativnoj i edukativnoj manifestaciji kojom se svake godine obilježava osnutak Hrvatskog olimpijskog odbora (10. rujna) kada se širom zemlje organizacijom brojnih sportsko-rekreativnih događaja ukazuje na njegova tri cilja: masovnije uključivanje građana u razne oblike sportskih aktivnosti i podizanje svijesti o važnosti redovnog bavljenja tjelovježbenim aktivnostima, razvijanje svijesti o ulozi sporta u službi društva, te edukacija mladih o olimpijskom pokretu i njegovom značaju u svijetu.

U svojoj 12. godini održavanja program HOD-a će započeti Biciklijadom u organizaciji Školskog športskog saveza grada Osijeka, koja će u 9.15 sati startati pred popularnom “Srednjikom”, a nakon kružne vožnje ulicama grada biciklisti će se vratiti na početnu točku kako bi se pridružili ostalim sudionicima HOD-a na svečanom otvorenju.

U nastavku programa pripadnici Aerokluba Osijek doskočit će na teren donoseći državnu, gradsku i olimpijsku zastavu. Uz svečanost otvorenja koje je predviđeno za 10 sati,  a nakon pozdravnih govora uvaženih gostiju, gradskih i županijskih dužnosnika i vrhunskih sportaša, svoje će umijeće pokazati pripadnice Kluba ritmičko-športske gimnastike Rondo.

Potom će na terenima Srednjoškolskog igrališta uslijediti bogat prezentacijski program u kojem će sudjelovati sportski savezi i klubovi grada Osijeka. Klub američkog nogometa Topovi predstavit će dvije varijante američkog nogometa, a u punoj sportskoj opremi 15-ak članova Mačevalačkog kluba „Dmitar Zvonimir“ na postavljenoj će pisti prezentirati ovaj drevni sport.

Po treći puta u okviru održavanja HOD-a odigrat će se Međunarodni turnir u uličnoj odbojci za djevojčice koji je prije dvije godine pokrenuo legendarni osječki odbojkaški trener i sudac Ljupko Rimac, a koji će se ove godine na 12 terena održati u organizaciji OK Jug 2 i Odbojkaškog saveza grada Osijeka te okupiti oko 250 mladih odbojkašica.

Vrata svojega kluba na Srednjoškolskom igralištu otvoriti će za posjetitelje i Dizački klub Slavonija, a na košarkaškom terenu u organizaciji Košarkaškog saveza grada Osijeka utakmice će igrati članovi Murse,  Vrijednosnica Osijek, Osječkog sokola, Hrvatskog sokola i Akademije Osijek. Na badmintonskom igralištu predstavit će se Badmintonski klub Osijek, a u manifestaciji će sudjelovati i članovi udruge Pannonian.

Zaljubljenici u borilačke sportove moći će pogledati demonstracijske vježbe karate klubova Eseker i Akademija Osijek, zatim Taekwondo kluba Osijek i Judo kluba Mladost, a tu će se naći i članovi Aiki jutsu kluba Osijek te Aiki Ryu kluba.

Građanima će se pružiti i rijetka prilika da vrhunsku gimnastiku pogledaju pod vedrim nebom, a za to će se pobrinuti članovi GD Osijek-Žito.

Hrvatski olimpijski dan ne bi bio potpun bez „kraljice sportova“ atletike pa će mladi članovi AK Slavonija-Žito odraditi trkački trening, bacati kuglu i skakati u dalj. Svim navedenim sportašima će se pridružiti i članovi Udruge umirovljenika grada Osijeka i Udruge osoba s invaliditetom Duga Osijek koji će se natjecati u pikadu.

HOD će obilježiti i udruge koje nisu u mogućnosti doći na “Srednjiku”: Rukometni savez grada Osijeka organizira utakmice ženskih klubova u dvorani Zrinjevac (10 sati: Olimpija – Darda; 11 sati: Đakovo – Osijek 2; 13 sati: Đakovo – Darda; 14 sati: Olimpija – Osijek 2), Kuglački savez grada Osijeka poziva građane da tijekom prijepodneva dođu na kuglanu Pampas, a Gimnastičko društvo Inova gym održat će ogledni trening u prostorijama svoga kluba na Zelenom polju.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti