Hrvatice s Njemicama kreću u potragu za drugim krugom

Osijek i mađarski Szeged od 1. do 11. kolovoza domaćini su Svjetskog juniorskog prvenstva odbojkašica. Na U19 SP-u nastupit će 24 reprezentacije podijeljenih u četiri skupine, a najbolje hrvatske juniorke smještene su u B u kojoj su još Turska, Dominikanska Republika, Portoriko, Nigerija i Njemačka. S Njemicama, od kojih su prije nekoliko dana poražene na EYOF-u u Mariboru, izabranice izbornika Saše Ivaniševića otvaraju nastup u dvorani Gradski vrt, danas u 18 sati. U istom će terminu Hrvatice igrati i protiv Nigerije (2.8.), Portorika (3.8.) te Dominikanske Republike (5.), dok će u posljednjem kolu skupine protiv Turske (6.) igrati u 21 sat.

“Želja je prvenstvo otvoriti pobjedom, iako je ova njemačka ekipa na prošlogodišnjem EP-u uzela brončano odličje. Bit će naporno, u šest dana čeka nas pet utakmica, a treba biti među kvartetom koji ide u osminu finala. Vjerujem da taj prvi cilj možemo ispuniti, a onda je sve moguće. Ovom prigodom želim čestitati našoj U17 selekciji na osvojenoj europskoj bronci, motiv je to i za nas da se pokažemo u najboljem izdanju, poručio je hrvatski izbornik koji na startu protiv istih suparnica očekuje bolje izdanje negoli nedavno.”

Boje Hrvatske u Osijeku će braniti 12 igračica, a one su Tia Kovčo, Bianka Ksenija Listeš Lulić, Petra Brkičić, Katarina Drobac, Antea Perić, Ana Burilović, Mara Štiglić, Kate Lijić, Lara Škoro, Aurora Papac, Tonja Bošnjak i Lana Sesar.

Osijek se već ustalio kao uspješan domaćin velikih međunarodnih natjecanja, a to se pogotovo odnosi na odbojku. Istaknuo je to i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić, koji vjeruje kako će naše juniorke imati lijepu potporu s tribina.

“U posljednjih pet godina održano je 20 velikih odbojkaških natjecanja u Hrvatskoj, a dosta njih upravo u Osijeku. Postavljeni su visoki standardi, dojmovi su uvijek bili pozitivni, a takvi su i sada. Prošle su se godine ovdje igrale kvalifikacijske utakmice naših seniorskih reprezentacija i tribine su bile vrlo dobro popunjene, iako suparnici možda i nisu bili najzvučniji.”

I prije dvije godine Osijek je bio domaćin velikog odbojkaškog natjecanja, tada EP juniorki, koje se zbog pandemije koronavirusa igralo pred praznim tribinama. Osječani vole odbojku, dobro je to već znano, i stoga je za očekivati kako će mnogi od njih, ali i iz cijele Slavonije i Baranje, doći u Gradski vrt uživo pogledati ponajbolje svjetske juniorke.

Naglasio je to u ime domaćina i organizatora U19 SP-a i direktor Sportskih objekata Robert Seligman, izrazivši zadovoljstvo što će naš grad ponovno imati priliku pokazati kako zaslužuje ovakve sportske priredbe.

“Prirodna je suradnja Grada Osijeka i Hrvatskog odbojkaškog saveza, a koja traje već dulje vrijeme. Osijek i odbojka se vole. SP je važno natjecanje i kako je Osijek sve češće domaćin nema dvojbe da će organizacija i sve skupa proteći u najboljem mogućem izdanju.”

Jasno je kako ovakvi veliki sportski događaji imaju važnost koja nadilazi samo sportsku, jer odavno je poznato kako sport i turizam idu „ruku pod ruku“ te će ovo SP svakako doprinijeti popunjenosti smještajnih kapaciteta u Osijeku i njegovoj okolici, a korist od njega imati i mnogi drugi.

U Gradskom vrtu igrat će se i utakmice skupine D u kojoj su SAD, Srbija, Poljska, Meksiko, Japan i Južna Koreja, što će nam također biti zanimljivo jer se u željenoj osmini finala križamo upravo s tom skupinom. U Szegedu će se odvijati raspleti u skupinama A (Mađarska, Argentina, Egipat, Kamerun, Kina, Čile) i C (Italija, Brazil, Tajland, Peru, Kanada, Bugarska). Ukupno će se u Gradskom vrtu u obje dvorane odigrati čak 52 utakmice, tu će biti i četiri susreta osmine finala te svi susreti od četvrtfinala pa nadalje. Ulaznice za cjelodnevni program mogu se nabaviti na stranici Eventima, cijena je 10 eura, dok djeca do 14 godina te mlađe selekcije klubova s prostora Regije Istok imaju slobodan ulaz.

Prvog dana natjecanja (utorak) gledatelji će u Gradskom vrtu moći pogledati šest utakmica. Od 15 sati igrat će Turska – Nigerija i SAD – J. Koreja, od 18 Hrvatska – Njemačka te Srbija – Japan, a od 21 Dominikanska Republika – Portoriko i Poljska – Meksiko.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti