Horvat i Kruljac prvi put najbolji, Slavonija-Žito nakon 30 godina

U petak održana svečanost proglašenja najuspješnijih u sportu na području grada i županije za 2016.

Atletičar Ivan Horvat i dizačica utega Mihaela Kruljac najbolji su sportaši grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u 2016. godini. I za člana AK Slavonija-Žito i za članicu KDU-a Osijek ovo je premijerna nagrada, a na tronu su naslijedili gimnastičara Roberta Seligmana i tenisačicu Donnu Vekić.

Tradicionalni izbor najboljeg sportaša Osijeka i županije stigao je i do 59. izdanja, a i ovaj put su ga organizirali Zajednica športskih udruga grada Osijeka i Športska zajednica Osječko-baranjske županije te “Glas Slavonije”. Svečanost proglašenja održana je u gotovo ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu, uz pokroviteljstvo sponzora Euroherca i Jadranskog.

 Ivan Horvat jedini je iz Osječko-baranjske županije prošle godine bio sudionik Olimpijskih igara u Riju de Janeiru, koje su mu bile druge Igre. Premda nije uspio ući u finale skoka s motkom, i sam plasman na najveće natjecanje potvrda je njegove kvalitete. Lani je nastupio na još jednoj velikoj sportskoj smotri, Europskom prenstvu u Amsterdamu, gdje je zauzeo sedmo mjesto. Osvojio je i dva naslova prvaka Hrvatske te naslov balkanskog prvaka, a u završnici sezone izjednačio je svoj i hrvatski rekord preskočivši 5,70 m. Visinu koju je nedavno već nadmašio u dvorani kada je letio preko 5,72 metra.

Mihaela Kruljac još je jednom pomicala granice u ženskom dizanju utega. Prošle je godine postala prva Hrvatica koja je u biatlonu podignula više od 200 kg, ostvarivši to na Kupu Hrvatske u Splitu, gdje je trznula 88, a izbacila 112 kg u kategoriji preko 75 kg. Osim što je redovita državna prvakinja, u svim težinskim kategorijama u kojima je nastupala, Mihaela redovito nastupa i na europskim prvenstvima, a na posljednjem je prošle godine zauzela 13. mjesto.

Do rekordnog, 12. naslova najboljeg sportskog kolektiva stigao je AK Slavonija-Žito, i to nakon 30 godina čekanja. Atletičari osječkog kluba lani su osvojili 94 medalje na državnim prvenstvima, kao i treće mjesto na ekipnom PH, a u mlađim uzrastima juniori i juniorke ekipno su dva puta bili doprvaci, a kadeti prvaci. Ukupno je 16 članova osječkog kluba nastupalo prošle godine u reprezentaciji, a najbolji i najistaknutiji među njima, naravno, bio je Ivan Horvat.

Najuspješniji trener u 2016. godini je Zoran Zekić, koji je s NK-om Osijek lani napravio pravi preporod. Spasivši ga prvo grčevite borbe za ostanak, a potom u novoj sezoni dovevši do trećeg mjesta i polufinala Kupa.

Tradicionalno za svoje rezultate nagrađivani budu i sportaši te kolektivi osoba s posebnim potrebama. Najuspješniji sportaš – osoba s posebnim potrebama je 16-godišnji plivač Franko Štimac (Plivački klub osoba s invaliditetom Delfin), koji je na prvenstvu Hrvatske u Splitu osvojio tri zlatne juniorske te dvije srebne medalje u općoj konkurenciji. Najuspješniji sportski kolektiv osoba s posebnim potrebama je Športski invalidski odbojkaški klub HVIDR-a, lani treći u prvenstvu te koji je igrao i finale Kupa.

Nagrade “Sokol”, za posebna sportska dostignuća, dodjeljuje “Glas Slavonije”, koji je za 2016. godinu izabrao četiri laureata. “Sokoli” su za dugogodišnji rad u svom sportu pripali Zvonku Biondiću (karate), Branku Lešu (taekwondo), Ljupku Rimcu (odbojka) te Dragi Siberu (školski sport). Dobitnica “Uzor-trofeja Matija Ljubek” je Katica Ileš, legenda ženskog rukometa i jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena.

Trofej “Kuna” dodjeljuje se najperspektivnijim mladim sportašima, a za zapažene rezultate u 2016. godini nagrađeno ih je sedmero. “Kune” su zaslužili gimnastičar Aurel Benović (GD Osijek-Žito), atletičarka Marissa Bura (AK Slavonija-Žito), kuglač Hrvoje Harkanovac (KK Osijek), veslači Anton i Patrik Lončarić (VK Iktus),odbojkašica Katarina Pavičić (ŽOK Osijek) i džudaš Timon Perić (JK Mladost).

“Glas Slavonije” posebna je priznanja dodijelio Hrvoju Livančiću (AK Slavonija-Žito), treneru olimpijca Ivana Horvata, te Zvjezdani Tuma-Pavlov, koja je bila članica delegacije HOO-a u Riju. Posebno priznanje dodijelio je i Grad Osijek, i to Donni Vekić, kao najuspješnijoj promicateljici sporta Grada Osijeka u svijetu u protekloj godini. Športska zajednica OBŽ-je, pak, posebno priznanje uručila Ivici Grnji, za doprinos u razvoju i promociji sporta na području grada Osijeka za 2016. godinu.

Svim nagrađenim te kandidiranim sportašima čestitke su uputili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić, a u ime nagrađenih riječi zahvale uputio je najbolji sportaš za prošlu godinu Ivan Horvat, koji je nekoliko puta silazio s pozornice HNK-a i vraćao se na nju. (preneseno iz “Glasa Slavonije”, 24.2.2017.)

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti

Rođendanski derbi na Opus Areni

Ove subote, na Dan grada Osijeka, na Opus Areni bit će odigran još jedan nogometni derbi. Osijek je domaćin Rijeci u 17. kolu SuperSport Hrvatske