Gabriel Solar potvrđuje jake gimnastičke obiteljske gene

Mladi osječki gimnastičar Gabriel Solar jedan je od dobitnika Trofeja Kuna za prošlu godinu. Član Inova-gima nagradu namijenjenu najuspješnijim mladim sportašima zaslužio je sjajnim dostignućima lani kada je nizao uspjehe i na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

Gabriel je postao dvostruki kadetski prvak, na tlu i konju s hvataljkama, a okitio se i naslovom prvaka Balkana na tlu u svom uzrastu (12-13 godina). Sve to, jasno, razlozi su za veliko zadovoljstvo napretkom kojeg je pokazao prošle godine, nadogradivši dvije bronce s državnog prvenstva iz 2021. godine.

“Zadovoljan sam s prošlom godinom, mislim da je i tata kao trener zadovoljan. Bio sam dvostruki kadetski prvak na državnom prvenstvu, a imao sam i prvi nastup za reprezentaciju na Balkanskim igrama, gdje sam bio osmi u kategoriji od 17 godina, a u svojoj na parteru bio prvi.”

Iako je tek „zagazio“ u natjecateljske vode, i Gabriel je svjestan da se iznova mora dokazivati i napredovati, a ne opustiti uživanju na „staroj slavi“. Pokazao je to već ove godine kada se unatoč određenim zdravstvenim problemima ponovno penjao na pobjednički podij.

“U ožujku sam s reprezentacijom bio u latvijskoj Rigi na međunarodnom turniru i tamo sam ušao u finale kao prvi i potom osvojio prvo mjesto na parteru. Na Prvenstvu Hrvatske ove godine došao sam kao najmlađi, imao sam problema s petom, no istrpio sam te bio drugi na parteru i treći na konju u konkurenciji mlađih juniora. Sad u rujnu me čeka novo prvenstvo Balkana u Istanbulu. Sretan sam što sam se kvalificirao, nakon napete borbe da to ostvarim zbog bolova u peti. Ali, najvažnije je da sam izborio mjesto u Istanbulu te se tamo nadam što boljem plasmanu”U ožujku sam s reprezentacijom bio u latvijskoj Rigi na međunarodnom turniru i tamo sam ušao u finale kao prvi i potom osvojio prvo mjesto na parteru. Na Prvenstvu Hrvatske ove godine došao sam kao najmlađi, imao sam problema s petom, no istrpio sam te bio drugi na parteru i treći na konju u konkurenciji mlađih juniora. Sad u rujnu me čeka novo prvenstvo Balkana u Istanbulu. Sretan sam što sam se kvalificirao, nakon napete borbe da to ostvarim zbog bolova u peti. Ali, najvažnije je da sam izborio mjesto u Istanbulu te se tamo nadam što boljem plasmanu.”

Vjerojatno je mnogima poznato kako 13-godišnji Gabriel ima jake gimnastičke „korijene“. Tata i trener Saša također je bio uspješni gimnastičar, a sada je trener, dok je djed Nenad zaslužan za uzlet osječke gimnastike. Nije stoga ni čudo da se i on odlučio nastaviti istim putem.

“Počeo sam trenirati s dvije-tri godine, ali baš ozbiljno s oko šest. I tata i djed su me „zarazili“ gimnastikom. Kad sam bio mali djed me malo trenirao, jer je tata radio sa starijim dečkima, a onda je on krenuo s nama baš ozbiljno. Treniram samo konja i na parteru, drage su mi obje discipline, ali ipak mi je parter malo draži.”

U svom gradu imao je prilike uživo gledati jaka domaća imena upravo u svojim disciplinama, Roberta Seligmana, Tomislava Markovića te sada jedino aktivnog Aurela Benovića, a jasno je kako ne propušta pratiti osječki Svjetski kup, Dobro World Cup, i iz blizine pogledati nastupe „velikih dečkiju“. S jasnom željom.

“Gledam što rade ti stariji dečki i tako želim i ja kad odrastem.”

Uskoro kreće u sedmi razred, a školske obveze uspješno odrađuje iako ima zgusnuti raspored. Odličan je učinak, uz gimnastiku već pet godina svira i bubnjeve pa je logično pitati koliko mu je teško uskladiti sve te obveze i aktivnosti.

“Nemam problema, škola mi je uvijek ujutro pa treninge mogu poslijepodne. Po ljeti radim treninge ujutro tako da mogu kasnije ići van zabavljati se s prijateljima. Bubnjeve imam srijedom tako da stignem sve.”

Mnogo je dosadašnjih primjera dobitnika trofeja Kuna koji su tu nagradu kasnije nadogradili uspjesima i u starijim uzrastima, sve do seniorskog. Lijepa im je to nagrada za postignute rezultate, ali i poticaj za nastavak, što će nesumnjivo biti i Gabrielu. Naime, na pitanje gdje se vidi u bližoj budućnosti u gimnastici jasno je poručio:

“Želim za koju godinu biti najbolji.”

Možemo mu samo poželjeti da to i ostvari te tako nastavi sjajan niz uspjeha osječke gimnastike.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti