Bogata i uspješna povijest Slavonca

Športsko društvo gluhih Slavonac osnovano je još 1955. godine, a posebno su uspješni njihovi članovi u stolnom tenisu. 

Stolnoteniski klub Slavonac proglašen je najboljim sportskim kolektivom među klubovima iz parasporta, odnosno sporta gluhih za 2022. godinu. Na državnom prvenstvu gluhih osvojili su 15 medalja, od kojih sve tri u pojedinačnoj ženskoj konkurenciji kao i u mješovitim parovima. Ekipno su bili drugi odmah iza zagrebačkog Silenta, a među najistaknutijim pojedincima ponovno je bio neuništivi 66-godišnji Josip Vidaković, srebrni u paru s Damirom Mijatovićem i srebrni u mixu s Anamarijom Hamarić. Josip je, naime, ujedno i predsjednik STK Slavonac, nekadašnji olimpijac u „pingiću“ za gluhe i sudionik Europskog prvenstva. Igrati je počeo još 1976. i jedan je od onih koji su itekako zaslužni za bogatu i uspješnu rezultatsku povijest ovog kluba.

U tom kontekstu vrijedi spomenuti i Ota Mesića koji je bio perjanica među gluhim stolnotenisačima kada se tek krenulo igrati. Bio je i reprezentativac bivše države na ovim prostorima, a u novije vrijeme naročito se iskazao i Ivan Ištvanfi, sudionik europskih prvenstava i Olimpijskih igara gluhih. Što se dama tiče, posebno mjesto neupitno zauzima Marija Celan koja je krenula igrati među prvima, još 1965., a ostala je aktivna i u osmom desetljeću života! Naime, igrala je sve do prošle godine, a napunila  je 76 ljeta… To je svakako vrijedno pozornosti i stoga je upravo gospođa Marija u ime kluba primila priznanje na svečanosti proglašenja najboljih sportaša i sportskih kolektiva grada Osijeka. 

Inače, Športsko društvo gluhih Slavonac osnovano je još daleke 1955. godine, a klub sada djeluje kao jedna od ukupno osam sekcija Osječkog sportskog saveza gluhih. Osim stolnog tenisa, još se baziraju na mali nogomet, kuglanje, streljaštvo, šah, badminton, pikado te skupinu rekreativaca. Svima im je moto „Gluhi mogu sve, osim čuti“, a djeluju u skromnim uvjetima, budući da im sredstva osigurava samo Zajednica osječkog sporta. Uz sve svoje napore i dalje imaju izraženi problem komunikacije uslijed nedostatka stručnih prevoditelja znakovnog jezika, pa teško uspijevaju dobiti neke veće projekte. Nije nevažno istaknuti da su svi među njima volonteri koji izdvajaju ne samo svoje slobodno vrijeme, nego i financijska sredstva da bi se okupljali, putovali na natjecanja i trenirali. I zbog toga zaslužuju čestitke, dakako i za sve što su dosad rezultatski ostvarili. Osim istaknutih natjecatelja, treba spomenuti i vrlo angažiranu predsjednicu Osječkog sportskog saveza gluhih Liljanu Brkić koja također nastupa u „pingiću“, a značajnu ulogu u savezu ima i prevoditeljica Nataša Kopunović koja im je u svemu bitna potpora.

Nominacije u izboru za Najuspješniji sportski kolektiv parasporta/sporta gluhih grada Osijeka u 2022. godini možete vidjeti ovdje.


Marija Celan


Ljiljana Brkić i Josip Vidaković

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nastavi čitati

Povezane vijesti